20 oktober – Lili Marleen Dag | Dag van het Ploegpaard | Dag van het Natuurboek | Europese Dag van de Statistieken | Chef-kok dag | Dag van de Luchtverkeersleider | Dag van de Luiaard | Osteoporosedag | Speelgoedcamera Dag

Lili Marleen Dag

Het Vrijheidsmuseum brengt vandaag een ode aan de grootste Duitse schlager hit uit de Tweede Wereldoorlog: Lili Marleen. Je kunt vanmiddag op Lili Marleen Dag (van 12.00-17.00 uur) een doorlopend programma (niet gratis) bijwonen met een lezing, live muziek en filmbeelden over Lili Marleen.

Duitsers én geallieerden adoreerde Lili Marleen

De tekst van Lili Marleen (Das Lied eines jungen Soldaten auf der Wacht) werd in 1915 geschreven door de Duitse soldaat Hans Leip. In 1937 werd de tekst voorzien van muziek door de Duitse componist Norbert Schultze, en pas in 1939 was het Lale Andersen die het op de plaat zette. In het begin niet echt een tophit. Een hit werd het pas in 1941 toen het dagelijks te horen was op radio Belgrado. Het lied is altijd populair gebleven, zelfs nu nog.

Lili Marleen is méér dan een soldatenlied over afscheid en een onzekere thuiskomst. Het oorspronkelijk Duitse lied was populair onder zowel Duitse als geallieerde troepen. Het lied verwoordde de menselijke gevoelens in oorlogstijd treffend: de scheiding van geliefden, heimwee, eenzaamheid en angst voor de dood. De uitwerking ervan reikt tot ver na de oorlog.

Dag van het Ploegpaard

Op de Noordes in het Drentse museumdorp Orvelte zullen vandaag op Dag van het Ploegpaard tientallen deelnemers uit binnen- en buitenland strijden om de wisselbeker voor beste ploeger. Maar er wordt op Dag van de Ploegpaard niet alleen gestreden voor de wisselbeker, er zijn demonstraties en wedstrijden en op de Brink is een kleine markt met onder andere streekproducten en oude ambachten. Voor meer informatie en het laatste nieuws ga naar orveltepoort.nl.

Dag van het Natuurboek aka Jan Wolkers Prijs

Sinds 2014 wordt op of rond de sterfdag van Jan Wolkers (19 oktober 2007) de Dag van het Natuurboek gevierd en wordt de winnaar van de Jan Wolkers Prijs bekend gemaakt. Alle zogenaamde “groene” boeken komen in aanmerking, het maakt niet uit wat voor genre boek het is zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. De bekendmaking vindt plaats op de Dag van het Natuurboek tijdens een rechtstreekse radio-uitzending van Vroege Vogels vanuit museum De Lakenhal in Leiden.

De genomineerde zijn:

  • De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa – O.C. Hooymeijer
  • De ontsnapping van de natuur – Thomas Oudman en Theunis Piersma
  • Foon – Marente de Moor
  • Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen
  • Vogelatlas van Nederland – Sovon Vogelonderzoek

Europese Dag van de Statistieken

Op zondag 20 oktober 2019 wordt de European Statistics Day voor de vierde keer gevierd, dit jaar onder het motto “Kijk naar de feiten”. De Europese Dag van de Statistieken heeft als doel de Europese burgers meer bewust te maken van het belang en de waarde van de officiële statistieken voor onze samenleving. Statistieken zijn onmisbaar: “Je kunt immers een land pas goed besturen als je de onafhankelijke, onpartijdige en betrouwbare cijfers kent.” Hoe belangrijk correcte statistieken zijn blijkt wel uit het hele stikstofuitstoot verhaal.

De Europese Dag van de Statistieken overbrugt ook de kloof van de Werelddag van de Statistieken. Deze dag wordt namelijk maar één keer in de 5 jaar georganiseerd door de Verenigde Naties. De eerst volgende is in 2020.

Verder staan vandaag deze werelddagen ook nog in de agenda:

Deel dit bericht