19 oktober – Dutch Design Week | Repair Day | Werelddag van de strijd tegen Borstkanker | Dag van de Trage Weg | Moeder Teresa Dag | Archeologie Dag

Dutch Design Week

De negendaagse Dutch Desgin Week (DDW) gaat vandaag van start en de meest innovatieve stad van Europa Eindhoven is de host van het grootste designevenement van Noord-Europa. Meer dan 300.000 bezoekers uit binnen- en buitenland zullen zich vergapen aan het werk van 2.600 ontwerpers verspreid over 120 locaties; in totaal zijn er in de stad 450 events te bezoeken. Variërend van tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten tot festiviteiten.

Alle laatste ontwikkelingen en trends worden tijdense de Dutch Design Week getoond en het mooiste is dat bezoekers interactief kunnen meedoen. Spring op de fiets, stap in de trein, pak de auto of neem de bus en dompel je onder in de wereld die Design heet. Eindhoven is the place to be!

International Repair Day

Elk jaar op de derde zaterdag van oktober wordt internationaal Repair Day georganiseerd en vanwege het 10-jarig jubileum wordt het grootser dan ooit. Dit weekend worden in 20 landen meer dan 250 reparatie-evenementen georganiseerd; van Bangalore in India tot Porto Novo in Benin, van München in Duitsland tot Buenos Aires in Argentinië. En natuurlijk in ons eigen Nederland. Wist je trouwens dat het fenomeen “repair café” bedacht is door een Nederlandse? De bedenkster van het concept is Martine Postma.

Voor het klimaat en onze toekomst

Ter ere van de Zweedse Greta Thunberg en de klimaatstakers en hun strijd voor een beter klimaat en toekomst zal Repair Day dit jaar de nadruk leggen op de noodzaak om dingen te repareren in plaats van weg te gooien. Gooi niets weg, maar repareer! Dat is de boodschap van de dag. Wil je deze dag vieren? Mijn suggestie: probeer zelf eens iets te repareren of ga vandaag even langs een repair café en deel je reparatievaardigheden.

Werelddag van de strijd tegen Borstkanker

Oktober is borstkankermaand, maar één dag in deze maand springt er uit. Dat is de Werelddag van de strijd tegen Borstkanker. Op deze werelddag wordt benadrukt hoe belangrijk het is dat borstkanker op tijd wordt ontdekt en behandeld, dat maakt de kans op langdurige overleving groter. Want hoe kleiner de tumor in de borst, hoe kleiner de kans dat deze uitzaait naar de lymfklieren of andere plaatsen in het lichaam.

Oorzaken en risicofactoren

Er zijn geen duidelijke oorzaken voor borstkanker aan te wijzen. Bij het merendeel van de patiënten is geen precieze oorzaak vast te stellen. Wel is bekend dat er bepaalde risicofactoren bestaan, een belangrijke factor is de westerse levensstijl. Andere risicofactoren zijn:

  • kort of helemaal geen borstvoeding geven
  • weinig of geen kinderen krijgen of het krijgen van het eerste kind op latere leeftijd
  • het slikken van “de pil”, het risico neemt weer af na het stoppen met de pil
  • langdurig (2 tot 3 jaar) gebruik van hormoonpreparaten tegen overgangsklachten
  • vroege leeftijd van de eerste menstruatie en/of late menopauze
  • bij 5 à 10% is erfelijke aanleg een oorzaak van borstkanker
  • een eerdere goed- of kwaadaardige borstaandoening

Zelfonderzoek

Bij het ontstaan van borstkanker spelen meestal meerdere factoren een rol. Als één van de risicofactoren op jou van toepassing is wil dat nog niet zeggen dat je ooit borstkanker krijgt. Om tijdig een verandering aan je borst of tepel te kunnen ontdekken is het belangrijk dat je je borsten goed kent (hoe ze voelen en eruit zien). Ben je ongerust over een afwijking aan je borst of tepel? Ga dan naar je huisarts.

En dan staan deze ook nog op de “dagen van” kalender:

Deel dit bericht