20 oktober – Wereld Osteoporose Dag | Internationale Dag van de Statistiek

Wereld Osteoporosedag

Met osteoporose wordt botontkalking bedoeld; de botten worden brozer en daardoor ontstaan er sneller botbreuken. Nog niet zo lang geleden gold osteoporose echt als “oude vrouwenkwaal” maar inmiddels is bekend dat iedereen osteoporose kan krijgen, mannen, vrouwen, jong of oud. Wel komt osteoporose vaker bij vrouwen dan bij mannen voor, zelfs 1 op de 3 vrouwen boven de 60 jaar krijgt te maken met osteoporose.

Slank zijn is niet altijd beter, zeker niet bij osteoporose want dat laagje vet is net de plek waar de aanmaak van het essentieel hormoon oestrogeen, nodig voor aanmaak van bot, plaats vindt.

Oorzaken:

  • in de menopauze valt de productie van het hormoon oestrogeen weg,
  • bepaalde chronische ziekten zoals reumatoïde artritis, diabetes mellitus, orgaantransplantaties
  • langdurig toedienen van corticosteroïden ( een synthetische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon )
  • immobilisatie
  • ontregelde zuurbalans van het lichaam

Risicofactoren:

Enkele voorbeelden op een verhoogd risico op osteoporose of een botbreuk:

  • je hebt nog niet eerder iets gebroken, maar je bent wel ouder dan 60 jaar
  • je weegt minder dan 60 kg of je BMI is lager dan 20
  • je krijgt erg weinig lichaamsbeweging
  • je krijgt te weinig zonlicht krijgt en hierdoor een vitamine D-tekort heeft
  • je rookt veel en/of drinkt meer dan 3 glazen alcohol per dag

Ontzuren is het antwoord

Herinner jij je Joris Driepinter nog met zijn “3 glazen melk per dag”? Één ding staat vast, al die liters melk drinken helpen niet tegen botontkalking. Koemelk zorgt juist dat de zuurgraad van het bloed daalt, dus van melk drinken word je letterlijk zuur. Hierdoor raakt de zuurgraad van je bloed in disbalans. Om deze balans weer goed te krijgen wordt calcium uit je botten onttrokken. En dat is nu net wat we niet willen.

Zorg voor een juiste zuurgraad van je lichaam, dit kan je doen door veel groente te eten of door actief te ontzuren. Actief ontzuren doe je door bijvoorbeeld het drinken van een speciale ontzurende kruidenthee of door het nemen van ontzurende baden met basisch badzout.

Lees alles over actief ontzuren op www.osteoporose.nl. Het is ook goed voor mensen met artrose om actief te ontzuren.

Internationale Dag van de Statistiek

Één keer in de vijf jaar vieren wij ‘World Statistics Day’ en dat doen we pas sinds 2010. Op deze dag wordt de cruciale rol van statistieken in ons leven benadrukt.

Het thema van dit jaar is “Betere gegevens, betere levens “. En dat klopt helemaal want met betere gegevensbronnen, degelijke statistische methoden, nieuwe technologieën en aangescherpte statistische systemen worden beleidsmakers in staat gesteld om betere beslissingen te nemen die uiteindelijk ( hopelijk ) resulteren in een beter leven voor ons allemaal.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.