5 oktober – Ouderendag | Dag van de Leraar | UNESCO-scholendag | Wereld Glimlach Dag

Nationale Ouderendag

De eerste ouderendag begon in 2009 in Zeist als een éénmansactie en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een landelijk evenement waarbij de wensen van duizenden ouderen op en rond de eerste vrijdag in oktober vervult worden door het Nationaal Ouderenfonds. Vorig jaar werden op Nationale Ouderendag maar liefst honderden wensen vervuld; variërend van weer eens paardrijden, een rit maken in een sportwagen, een dagje terug naar het geboortedorp tot gewoon een patatje eten bij de snackbar. Voor de meeste onder ons zijn dit activiteiten waar we nog eens niet bij stilstaan, en dat gegeven maakt mij verdrietig. Hoeveel moeite is het nu om met een oudere een bakkie koffie te gaan drinken of naar een bingoavond te gaan?

Dag van de Leraar

World Teachers’ Day 2018 staat stil bij het feit dat 70 jaar geleden de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948) werd ondertekend. In artikel 26 staat onder meer dat een ieder recht heeft op gratis gedegen voor iedereen toegankelijk onderwijs. Het thema voor World Teachers’Day 2018, “Het recht op onderwijs betekent het recht op een gekwalificeerde leraar”, is gekozen om ons eraan te herinneren dat het recht op onderwijs hand in hand gaan met geschoolde en gekwalificeerde leraren. En daar wringt de schoen, ook wereldwijd. In Nederland is het schooljaar 2018-2019 alweer begonnen met een tekort van meer dan duizend basisschoolleraren en wereldwijd spreken we over bijna 70 miljoen gekwalificeerde leraren.

Géén Leraar van het Jaar 2018

Omdat per 1 januari 2019 de Onderwijscoöperatie stopt, stopt ook de Leraar van het Jaar verkiezing. Niet volgend jaar pas, maar per direct. Dus vanaf dit jaar géén Leraar van het Jaar verkiezing. Heel sneu voor de genomineerden van dit jaar. Maar voor mij staat al vast wie recht heeft op de eretitel, namelijk mijn basisschoolleraar Ruud van de Vijfeijken. Als ik aan meester Ruud denk dan denk ik aan het klassikaal zingen, schoolkamp, aan het balspel kasti, denk ik aan het meedoen met het schoolvoetbaltoernooi voor jongens, dan denk ik aan een paar onuitwisbare heerlijke schooljaren. Meester Ruud, voor mij ben en blijf je de beste leraar van de wereld!

UNESCO-scholendag

Weet jij wat UNESCO-scholen zijn? In het kort: dat scholen die aandacht besteden aan tenminste 3 van de 4 UNESCO-thema’s. Deze thema’s zijn ieder gekozen vanwege de bijdrage die ze kunnen leveren om meer begrip te kweken voor elkaars land en cultuur om zodoende wereldvrede te bevorderen. De vier UNESCO-thema’s zijn:

  • vrede en mensenrechten
  • intercultureel leren
  • wereldburgerschap
  • duurzaamheid

Op de UNESCO-scholendag ontmoeten alle rectoren, docenten, leerlingen en andere betrokkenen van de Nederlandse UNESCO-scholen elkaar en worden ideeën uitgewisseld. Op zoek naar een UNESCO-school, klik hier.

Wereld Glimlach Dag

Ben benieuwd hoeveel mensen ik vandaag tegenkom die vriendelijk glimlachen. Soms lijkt het wel als er op glimlachen een straf staat. Kijk maar eens om je heen, hoeveel mensen zie jij glimlachen? Buiten dat een glimlach je nog aantrekkelijker maakt zijn er nog meer voordelen: glimlachen maakt jou en andere gelukkig, werkt aanstekelijk, mensen vertrouwen je sneller als je glimlacht, glimlachen ontstresst waardoor je meer ontspannen raakt en last but not least je leeft langer met een glimlach.

Negen van de tien keren dat ik vriendelijk glimlach naar iemand glimlacht diegene, zij het iet wat verbaasd en verlegen, terug. Je kan iemands dag helemaal goed maken door gewoon vriendelijk te glimlachen en het wordt helemaal top als je ze ook nog goedemorgen, goedemiddag of goedenavond zegt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.