4 oktober – Eet Geen Dierendag | Dag van de Omgevingswet | Herdenking Bijlmervliegramp | Dierendag | Week van de Ruimtevaart

Eet Geen Dierendag

Wakker Dier vraagt of je op Werelddierendag mee wilt doen om één dag géén dieren te eten. Natuurlijk is het maar uitstel van executie voor de dieren in de veehouderij maar met Eet Geen Dierendag wil de organisatie mensen kennis laten maken met vlees- en visloos eten. Intussen is het ook een traditie geworden dat cateraars en bedrijfskantines meedoen met Eet Geen Dierendag, zij geven hun klanten vandaag de kans om kennis te maken met smakelijke vlees- en visloze maaltijden.

Dag van de Omgevingswet

De netwerkvereniging van en voor milieuprofessionals VVM organiseert vandaag voor de zevende keer Dag van de Omgevingswet. De Dag van de Omgevingswet is een congresdag waar op je wordt bijgepraat over de voortgang van de aanstaande omgevingswet. In tientallen deelsessies komen vrijwel alle aspecten van de omgevingswet langs.

Maar wat is dat “Omgevingswet”?

In Nederland hebben we veel regels over onze leefomgeving, denk hierbij aan milieuregels over geluid of bodemkwaliteit en regels over bouwhoogte en veiligheidseisen. In 2019 komen al deze regels samen in 1 nieuwe wet, de Omgevingswet. Het voordeel van de Omgevingswet is als volgt samen te vatten: één wet, één vergunning. Dit houdt concreet in dat de het aantal regels sterk verminderd wordt waardoor de procedure sneller zal gaan (van 26 naar 8 weken) wat als bijkomend voordeel heeft dat het allemaal eenvoudiger en goedkoper wordt.

Herdenking Bijlmervliegramp

Vandaag is het precies 26 jaar geleden dat in de Amsterdamse wijk de Bijlmermeer een Israëlisch vrachtvliegtuig op de flats Groeneveen en Kruitberg neerstortte. Daarbij kwamen 43 mensen om het leven en velen raakten gewond, het merendeel waren bewoners van de flats.

De herdenking begint om 17.45 uur met een woord van welkom door het bestuur van Stichting Beheer Het Groeiend Monument. Daarna volgen nog meerdere sprekers en is er ruimte voor een muzikale bijdrage. Om 18.35 zal er 1 minuut stilte in acht worden genomen gevolgd door het leggen van kransen en bloemen. De herdenking eindigt om 19.00 uur.

Dierendag

Hoe ga jij je huisdier vandaag vertroetelen? Misschien met een extra lange wandeling door het bos, meenemen naar het werk, extra lekkere snoepjes geven of een goede borstel- en knipbeurt. Er zijn legio manieren te bedenken. Is dat het doel van Werelddierendag? Nee, men wilde met deze dag meer aandacht schenken aan het welzijn van álle dieren; het ultieme doel is een wereld creëren waarin dieren altijd worden gezien als wezens met gevoel waar men rekening mee dient te houden.

Week van de Ruimtevaar (4-10 oktober)

Het thema van dit jaar “Space Unites The World” richt zich op hoe de ruimte de wereld samenbrengt. De titel is geïnspireerd op UNISPACE + 50; dit jaar is het 50 jaar geleden dat de eerste VN-conferentie over onderzoek en gebruik van de kosmische ruimte was.

De organisatie hoopt met deze Week van de Ruimtevaart landen en organisaties te inspireren tot het organiseren van evenementen.Vorig jaar werden er meer dan 3.700 evenementen in 80 landen georganiseerd. Je kunt met recht zeggen dat World Space Week is uitgegroeid tot het grootste voor publiek toegankelijk ruimtevaart evenement ter wereld.

Open Dag bij ESTEC

Op 7 oktober houdt ESTEC, de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie European Space Agency (ESA), haar open dag. Helaas is het niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de open dag. Je kunt eventueel wel op een wachtlijst worden gezet.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.