16 oktober – Dag van het Natuurboek | Wereldvoedseldag | Internationale Dag van de Wervelkolom | Wereld Brood Dag | Wereld Speelgoedcamera Dag | Wereld Anesthesie Dag

Dag van het Natuurboek

Sinds 2014 wordt op of rond de sterfdag van Jan Wolkers (19 oktober 2007) de Dag van het Natuurboek gevierd en wordt de winnaar van de Jan Wolkers Prijs bekendgemaakt. Alle zogenaamde “groene” boeken komen in aanmerking, het maakt niet uit wat voor genre boek het is zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. De bekendmaking vindt plaats op de Dag van het Natuurboek tijdens een rechtstreekse radio-uitzending van Vroege Vogels vanuit Museum De Lakenhal in Leiden.

Wereldvoedseldag

De FAO (Food and Agriculture Organization), of Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, riep deze dag in 1981 in het leven. Een dag waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld wordt gevraagd want anno 2016 zijn er nog altijd 800 miljoen mensen die niet zeker zijn dat ze überhaupt eten hebben.

Thema: klimaatverandering

Landbouw en klimaatverandering beïnvloeden elkaar negatief. In 2050 kan klimaatverandering zorgen voor een daling van 10% à 20% in landbouwopbrengsten. Daar staat tegenover dat landbouw één van de factoren is van diezelfde klimaatverandering: landbouw draagt direct en indirect bij aan 31% van de totale CO2-uitstoot. Om dat percentage naar beneden te krijgen zal men op een duurzamere manier voedsel moeten gaan verbouwen en zullen wij, als consument, minder voedsel moeten verspillen.

World Food Day

Ben je geïnteresseerd in industrieel koken, kaas maken, ben je fan van Rudolph van Veen of van de presentatrice van Koken met (Yvette) Van Boven? Ga dan naar het (grotendeels) gratis toegankelijk “World Food Day” festival op het Schouwburgplein in Rotterdam. Er is voor ieder wat wils. Zo zijn er ook excursies naar verschillende foodondernemers zoals Tomatoworld en vershandelaar Bakker Barendrecht. Klik hier voor meer info en overzicht activiteiten.

Internationale Dag van de Wervelkolom

“Recht je rug en beweeg” is het thema van dit jaar. Terecht dat daar aandacht voor wordt gevraagd. Volgens de World Health Organization is namelijk één op de vier volwassenen niet actief genoeg en uit de groep 15 tot 20 jaar zelfs meer dan 80%. En wat blijkt, door actief te zijn en te letten op je houding kun je pijn in de rug, nekpijn en andere spinale aandoeningen voorkomen.

Ben jij klaar voor de 11de Wereld Brood Dag?

Waarom ik dit vraag? Nou kijk, het blijkt dat sinds 2006 honderden bloggers uit de hele wereld een brood bakken op Wereld Brood Dag (#wbd2016 of #worldbreadday2016) en daarna de foto van het baksel en het recept posten op hun persoonlijk blog site of op sociale media. Wil je meer info, klik dan hier.  Ik denk dat ik vandaag maar “zoete broodjes” ga bakken. 😉  

Wereld Speelgoedcamera Dag

Vandaag is het Wereld Speelgoedcamera Dag! Ja je leest het goed, het is Speelgoedcamera Dag. Snor die lang vergeten Fred Flinstone speelgoedcamera op en leef je uit! Moet je nog wel een fotorolletje hebben want digitaal genomen foto’s tellen niet mee, aldus admin Axle op Flickr.

Wereld Anesthesie Dag

Alhoewel veel meer heren betrokken waren bij de ontwikkeling en het uiteindelijke succesvolle gebruik van anesthesie, krijgt Dr. William Morton alle eer voor de eerste openbare en gelukte ethernarcose in 1846. Deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de geneeskunde wordt op Wereld Anesthesie Dag herdacht.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.