15 oktober – Dag van de Trage Weg | Dag van de Witte Stok | Dag van de Plattelandsvrouwen | Dag van het Handen Wassen | Dag van de Videotheek

Dag van de Trage Weg

Elk jaar vindt in de herfst in België de campagne Dag van de Trage Weg plaats. Vandaag en morgen worden daaom tal van activiteiten georganiseerd op, langs of over trage wegen. Tijdens het campagneweekend opent zich een onbekend stukje België, achter de lintbebouwing of tussen de bouwblokken. Een oase van rust waar voetgangers en fietsers het ritme bepalen. Klik hier voor een overzicht van de activiteiten.

Internationale Dag van de Witte Stok

Vandaag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van een zelfstandig leven voor mensen met een visuele beperking. De witte stok staat hiervoor symbool.

Net als in de Week van de Toegankelijkheid is het thema van de Dag van de Witte Stok dit jaar “Aan tafel”. Dat houdt in dat restaurants en cafés in heel Nederland een bijzondere menukaart krijgen uitgedeeld met maar tips om de gastvrijheid voor blinde of slechtziende mensen te verbeteren. Wil je weten welke steden vandaag bezoek krijgen van leden van de Oogvereniging, klik hier.

Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen

Op deze dag herdenken we de cruciale rol, en bijdrage, van de (inheemse) plattelandsvrouwen in het verbeteren van de landbouw- en plattelandsontwikkeling, de verbetering van de voedselzekerheid en het bestrijden van armoede op het platteland.

Volgens de British Columbia Women’s Institute worden (inheemse) plattelandsvrouwen met diverse uitdagingen geconfronteerd, zoals bijvoorbeeld:

  • vrouwen hebben vaak meerdere banen nodig om hun gezin te kunnen onderhouden
  • vrouwen krijgen minder of geen kansen op onderwijs en technische opleidingen of de kans om vaardigheden te ontwikkelen en te gebruiken
  • vrouwen hebben beperkte toegang tot de gezondheidszorg wat resulteert in hoge moedersterfte, hoge kindersterfte en vroegtijdig overlijden op jonge leeftijd
  • vrouwen krijgen bijna geen krediet

Internationale Dag van het Handen Wassen

Wat voor ons de gewoonste zaak van de wereld is, tenminste zou moeten zijn, is in de ontwikkelingslanden verre van normaal… handen wassen! Handen wassen met water en zeep vermindert de kans op diarree met bijna 50% en de kans op een infectie van de luchtwegen met ongeveer 25%. Dus als alle kinderen en volwassenen in ontwikkelingslanden hun handen zouden wassen zou dat miljoenen levens besparen. Voor iedereen, overal ter wereld, geldt; doe het goed en vaak!

Internationale Dag van de Videotheek

In 1972 kwam Philips met de eerste videorecorder voor thuisgebruik op de markt, een ware sensatie. Je kon nu tv programma’s op een videoband opnemen en terugkijken wanneer je dat wilde. Dankzij de komst van de videorecorder schoten de videotheken in de jaren 80 van de vorige eeuw als paddenstoelen. Tegenwoordig staat zoeken naar een videotheek synoniem voor zoeken naar een naald in de hooiberg. Door mogelijkheid van bijvoorbeeld (illegale) downloadwebsites, online streamen, kijken via Netflix of on demand is het aantal videotheken in Nederland naar dik onder de tweehonderd gezakt.

Ik maak een diepe buiging en neem mijn petje af voor de diehards die nu nog een videotheek runnen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.