afbeelding versterkt Cerebrale

6 oktober – Wereld Cerebrale Parese Dag | Nationale Snipperdag | Dag van de Reddende Engel | Dyslexie Awareness Week en Maand | Kinderboekenweek | Week van de Fairtrade (BE)

Wereld Cerebrale Parese Dag

De afkorting voor Cerebrale Parese is CP en de letterlijke vertaling is hersenverlamming. Wereldwijd gezien is Cerebrale Parese de meest voorkomende lichamelijke handicap bij kinderen. Het gebeurt nog steeds dat mensen met CP geen toegang hebben tot de juiste verzorging, therapieën, behandelingen en ondersteuning. Gelukkig is dat in Nederland wel beter geregeld. De vereniging in Nederland voor mensen met CP was altijd BOSK. De BOSK is tegenwoordig opgesplitst in 4 nieuwe verenigingen: CP Nederland, EMB Nederland, Spina Bifida en Hydrocephalus Nederland en Schisis Nederland. Op de CP Nederland website vind je volop ervaringskennis om je verder te helpen met alles wat op je pad komt als je een kind hebt dat CP heeft of voor volwassen met CP.

World Cerebral Palsy Day is een beweging van mensen met Cerebrale Parese en hun families, en de organisaties die hen ondersteunen, in meer dan 75 landen. Hun visie is om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen met Cerebrale Parese dezelfde rechten, toegang en kansen hebben als iedereen in onze samenleving.

Maar wat is Cerebrale Parese?

De letterlijke vertaling dekt de lading niet. Cerebrale Parese, ook wel cerebrale palsy of spasticiteit genoemd, is een ontwikkelingsstoornis welke gekenmerkt wordt door onder andere communicatieve stoornissen en motorische stoornissen (onder andere spasme en krampachtig bewegen). Een intellectuele achterstand en epileptische aanvallen komen eveneens dikwijls voor.

Welke delen van het lichaam worden aangetast, de ernst en combinatie van symptomen kunnen voor ieder persoon anders zijn. De één kan bijvoorbeeld een zwakte in één hand hebben en taken als schrijven of strikken van veters moeilijk vinden. Terwijl een andere 24 uur per dag hulp nodig heeft.

14e editie Nationale Snipperdag

Nee, ook op de 14e editie van Nationale Snipperdag word je door Reisswolf niet aangespoord om een snipperdag op te nemen. Je wordt aangemoedigd om overbodig geworden documenten te gaan versnipperen. Hoe dan? Op Nationale Snipperdag kunnen bedrijven, gemeenten en particulieren hun vertrouwelijke documenten, archieven en bedrijfsadministratie inleveren bij één van de vestigingen van Reisswolf en bij alle Office Centre vestigingen. Ze worden daarna gratis vernietigd. Reisswolf is de Europese marktleider op het gebied van onder andere archiefvernietiging en datavernietiging. Dus alles wat wordt ingeleverd is in goede en tevens duurzame handen.

Elk jaar een ander goed doel

Voor iedere kilo papier dat vandaag wordt aangeleverd zal Reisswolf dit jaar een bedrag doneren aan LINDA.foundation. Die wie? De LINDA.foundation, deze organisatie is in juli 2013 opgericht door Linda de Mol en Mood for Magazines, uitgeverij van het tijdschrift LINDA. Het fonds is bestemd voor (alleenstaande) ouders met kinderen die in financiële nood verkeren. In 2021 hoopt LINDA.foundation 6.000 gezinnen onvergetelijke feestdagen te bezorgen met lekker eten, een cadeautje in de schoen en een feestelijke outfit. De gezinnen kiest de LINDA.foundation niet zelf. Er wordt gebruik gemaakt van de contacten van onder meer gemeentes, wijkteams, schuldhulpverleners, bewindvoerders, lokale vestigingen van Stichting Leergeld en de Voedselbank.

Nog meer dagen en weken vragen om onze aandacht

Deel dit bericht