afbeelding versterkt wereld parkwachter dag

31 juli – Wereld Parkwachter Dag | Internationale Vreemde Muziekinstrumenten Dag | Internationale Dag van de Afrikaanse Vrouw | Zomercarnaval Straatparade Rotterdam Pride Amsterdam | Milkshake Festival

Wereld Parkwachter Dag

Sinds 2007 worden op Wereld Parkwachter Dag (World Ranger Day) de parkwachters herdacht die tijdens hun werk zijn gedood of gewond raakten. Vorig jaar stierven meer dan 119 parkwachters tijdens hun werk. De slachtoffers worden niet allemaal onder de voet gelopen door olifanten. Ze raken gewond of worden gedood tijdens bijvoorbeeld brandbestrijding, in een auto ongeluk, verdrinkingsdood, ongevallen tijdens patrouille. Dat zijn niet de enige risico’s van het mooie beroep parkwachter. Sommige slachtoffers zijn onthoofd door stropers of aangevallen door militanten.

Wat doet de The Thin Green Line Foundation?

The Thin Green Line Foundation biedt spoedeisende financiële hulp, verzorgt opleidingen en steunt in derde Wereld landen en conflictgebieden parkwachters en hun gezinnen financieel. The Green Line Foundation is ook bedoeld om rangers een betere uitrusting te geven zodat ze meer kans maken om zichzelf te beschermen tegen alle gevaren waar zij mee te maken krijgen. Rangers werken vaak voor een laag loon of krijgen amper erkenning. Zij riskeren vaak letterlijk hun leven om bedreigde dieren en de natuur met de daarin aanwezige waardevolle kwetsbare ecosystemen te beschermen. Wist je dat gemiddeld om de drie dagen een Ranger om het leven komt?

Wat doet een parkwachter nu precies?

Parkwachters zijn wetshandhavers, milieuactivisten, cultuurhistorici en soms vervullen ze alle drie deze rollen. Ongeacht hun primaire rol zijn alle rangers de eerste verdedigingslinie bij het beschermen van dieren in het wild, natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen binnen de nationale, staats- en lokale parken, terwijl ze de veiligheid van parkbezoekers waarborgen. Ze zijn de eerste hulpverleners die reddingen uitvoeren over land, over zee of door de lucht wanneer parkbezoekers verdwaald, vastgelopen of gewond zijn.

Rangers leven, werken en sterven soms letterlijk terwijl ze hun leven riskeren om leefgebieden van wilde dieren te beschermen tegen stropers en andere menselijke bedreigingen zoals bosbranden. In de afgelopen 10 jaar zijn meer dan 1.000 parkwachters gedood tijdens hun werk. “Rangers zijn de ontbrekende schakel in natuurbehoud. Daarom zal ik er alles aan doen om The Thin Green Line Foundation te steunen.”, aldus Dr. Jane Goodall.

Internationale Vreemde Muziekinstrumenten Dag

Iedereen heeft weleens van een gitaar, piano of drumstel gehoord maar er zijn instrumenten waar maar weinigen van hebben gehoord. En om die aparte muziekinstrumenten eens voor het voetlicht te brengen heeft ene monkeyboy290 de Uncommon Musical Instrument Day bedacht.

Om een klein steentje bij te dragen aan het meer bekend maken van de minder bekende ongewone vreemde muziekinstrumenten wil ik je vandaag laten kennis maken met 5 bijzondere muziekinstrumenten. Als je op de naam van het instrument klikt krijg je het instrument te zien en te horen. (link opent in een nieuw tabblad)

Internationale Dag van de Afrikaanse Vrouw

Op de Dag van de Afrikaanse Vrouw wordt stil gestaan bij de allereerste Pan-Afrikaanse vrouwenconferentie in Dar es Salaam in 1962. Maar ook bij de oprichting van Pan African Women’s Organization (PAWO). Op Pan African Women’s Day (PAWD) wordt de belangrijke rol die Afrikaanse vrouwenorganisaties hebben gespeeld voor de emancipatie van de Afrikaanse vrouw en hun rol tijdens de Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd herdacht en gevierd.

Het doel van Dag van de Afrikaanse Vrouw is aandacht te genereren voor de positie van de Afrikaanse vrouwen. Vrouwengelijkheid is de inzet: vrouwen moeten gelijke erfrecht krijgen, gelijke sociale bescherming, gelijke rechten op onderwijs, gelijke toegang tot leningen, gelijke toegang tot gezondheidszorg.

Onderstaande evenementen hebben last van COVID-19

Deel dit bericht