30 oktober – Dag van de Checklist | Dag van het Decollenéé | Orthopedische Verpleegkundigedag | Dag voor de Functioneel Beheerder | Week van de Pleegzorg

Dag van de Checklist

Dag van de Checklist is een dag waarop we herinnert worden aan hoe belangrijk een controlelijst of afvinklijst maken eigenlijk is. Want hoe vaak gebeurt het niet als de (werk)dag voorbij is we ons beseffen dat we een aantal zaken vergeten zijn in orde te maken. Het is gewoon zo dat we efficiënter werken en minder onnodige fouten maken aan de hand van een checklist.

Wie is zo slim geweest om een checklist te bedenken?

Volgens onderzoeker en schrijver Atul Gawande werd het concept van een pre-flight checklist voor het eerst geïntroduceerd door het management en ingenieurs van Boeing Corporation. Zij introduceerden de pre-flight checklist na aanleiding van de crash van de viermotorige bommenwerper Model 299 op Wright Field in Dayton (Ohio) op 30 oktober 1935. Daarbij kwamen alle testpiloten om het leven. Er werd gezocht naar manieren om het taxiën en opstijgen veiliger te maken want onderzoek wees uit dat juist veel ongelukken voorkomen hadden kunnen worden als de piloten zorgvuldiger waren geweest. Zo werd het idee voor een checklist geboren.

Nationale Dag van het Decollenéé

Dag van het Decollenéé werd in het leven geroepen als ludieke tegenhanger van Dag van het Decolleté. In het jaar 2007 riep Cosmopolitan Nederland 30 oktober uit tot Dag van het Decolleté. Het motto van Cosmo was: wees trots op wat je hebt! Een zoektocht naar het mooiste decolleté van Nederland. Je kon je decolleté foto uploaden naar een speciale daar voor in het leven geroepen website. Voor elke foto die zou worden ontvangen zou Cosmopolitan een euro aan Pink Ribbon schenken.

Verkeerde maand

Ze hadden dit elke maand kunnen doen maar niet in oktober, de borstkankermaand. Deze actie riep gemengde gevoelens op bij het publiek en vragen bij journalisten. Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en Pink Ribbon waren dan ook niet echt gelukkig met de actie om ter ere van de borstkankerbestrijding het mooiste decolleté van Nederland te zoeken. Uiteindelijk werd elke verwijzing naar borstkanker en Pink Ribbon van hun site verwijderd.

Internationale Orthopedische Verpleegkundigedag

Elk jaar vieren wereldwijd de orthopedie-verpleegkundigen op 30 oktober de International Orthopaedic Nurses Day. Een dag wiens oorsprong in Amerika ligt (1990). Intussen is de dag uitgegroeid tot een hele week!

Zoals de naam al doet vermoeden is een orthopedie-verpleegkundige een verpleegkundige die gespecialiseerd is in orthopedie. Zij speelt een belangrijke rol bij het herstel van afwijkingen of verwondingen aan botten, spieren of gewrichten. Zij komt ook in beeld na plaatsing van een heupprothese, schouderprothese of knieprothese. Als je op spreekuur komt voor controle krijg je te met haar te maken. Kortom een zeer belangrijk lid van het orthopedisch team.

Deze dag en week staan ook nog te schitteren op de kalender:

Deel dit bericht