31 oktober – Dag van de Werkzoekende | Magie Dag | Hervormingsdag | Halloween | Wereldspaardag | Wereldstedendag | Zwarte Zee Actiedag

2e editie Dag van de Werkzoekende

Omdat de eerste Dag van de Werkzoekende een succes was heeft de organisator JobHulp Culemborg besloten om deze dag voor de tweede keer te organiseren. Wat kun je verwachten van Dag van de Werkzoekende? JobHulp Culemborg helpt werkzoekende mensen op weg naar (vrijwilligers)werk. En dat is ook de insteek van Dag van de Werkzoekende. Het wordt weer een inspireerde dag die wat mij betreft landelijk uitgerold mag worden. Want passend werk vinden waar je weer energie van krijgt en die een glimlach op je gezicht tovert, dat willen we allemaal wel. Klik hier voor meer informatie over dag.

Wereld Magie Dag

World Magic Day is onderdeel van de Amerikaanse Nationale Magic Week. World Magic Day werd in 1938 opgericht door de Society of American Magicians (S.A.M.) als eerbetoon aan één hun voormalige voorzitters En niet de eerste de beste, nou eigenlijk wel als je het letterlijk neemt want we hebben het hierover wereldberoemde illusionist en ontsnappingsartiest Harry Houdini. Een jaar na zijn dood (31-10-1926) besloot zijn weduwe om hem te ere met een “dag van”, dat werd dus “Houdini Day”. Tot aan 1938 werd deze dag gevierd, met toestemming van mevrouw Houdini veranderde de naam in World Magic Day.

Het Houdini Fonds

Harry Houdini was van 1917 tot aan zijn dood de voorzitter van S.A.M. Zijn mondiale bekendheid zorgde er voor dat veel buitenlandse goochelaars/illusionisten lid werden van S.A.M. Houdini liet na zijn dood een groot bedrag na aan de Society of American Magicians. Hier vloeide het Houdini Fonds uit voort. Voor wie is het fonds? Goochelaars, illusionisten of aanverwante artiesten die ziek zijn geworden of gewond zijn geraakt kunnen door het het Houdini Fund worden geholpen. En het mooie is, dit fonds geldt voor iedereen die. Je hoeft géén S.A.M. lid

Hervormingsdag (Lutherdag)

Had je vroeger een misstap begaan dan kon je die opbiechten en als boetedoening moest je een bepaalde religieuze taak verrichten (aflaat), en zo werden je dagelijkse zonde vergeven. Tenminste dat vond vanaf de 5e eeuw de Katholieke Kerk. Het bleef niet bij het vergeven van één zonde, na verloop van tijd kon je in één klap van al je zondes afkomen (algehele aflaat).

Maarten Luther

In de tijd dat de Duitse priester Maarten Luther leefde begon men in te zien dat een aflaat winstgevend kon zijn. Zo werd een systeem geboren waarin je zondes kon afkopen maar ook vast kon inslaan voor je toekomstige misstappen. Maarten Luther had zware kritiek op het aflaatsysteem, hij was er van overtuigd dat God zonden vergeeft na getoond berouw en niet na het betalen van geld.

95 theologische stellingen aan de deur

Om zijn ongenoegen wereldkundig te maken timmerde hij op 31 oktober 1517 maar liefst 95 stellingen op de kerkdeur van de Slotkerk in Wittenberg en stuurt ze eveneens naar de aartsbisschop van Mainz. In de stellingen uit hij onder meer zijn ongenoegen over het aflaatsysteem van de Katholieke Kerk. Op Hervormingsdag wordt dus herdacht dat op 31 oktober 1517 de reformatie binnen de christelijk Kerk is begonnen.

Onderstaande dagen hebben ieder hun eigen info-link:

Deel dit bericht