29 oktober – Wereld Beroertedag | Wereld Psoriasis Dag | Internetdag

Wereld Beroertedag

Wereldwijd gezien is een beroerte de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en de tweede belangrijkste doodsoorzaak, maar bijna alle beroertes kunnen worden voorkomen. Daar staan we dit jaar eens extra bij stil op Wereld Beroertedag. Denk niet dat overkomt mij niet. Een beroerte kan iedereen overkomen, altijd en overal.

Het goede nieuws is dat ondanks de complexiteit van een beroerte er manieren zijn om een beroerte te overleven en de kans op hersenbeschadiging te verkleinen. Mits de beroerte op tijd wordt herkent! Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de 3 meestvoorkomende signalen van een beroerte: scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Bij deze signalen kan er sprake zijn van een TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Snelle medische hulp is cruciaal, bel daarom direct 112 als je de signalen herkent.

Wat is het verschil tussen hersenbloeding en herseninfarct?

Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een afsluiting van een slagader die een deel van de hersenen van bloed voorziet. Een hersenbloeding wordt veroorzaakt door een gescheurd bloedvat in of rond de hersenen en een subarachnoïdale bloeding (5%) ontstaat door een bloeding in de ruimte tussen de hersenvliezen, net onder de schedel. Omdat een TIA dezelfde onderliggende oorzaken heeft en dezelfde risico’s kent als een beroerte kun je zeggen dat een TIA is in feite een klein herseninfarct is.*

*(bron volksgezondheidenzorg.info)

1 op de 4 krijgt een beroerte; wees niet die ene!

World Stroke Day 2019 richt zich op risicovermindering en beroertepreventie. De titel van de campagne “Don’t be the one” laat niks te raden over. Het blijkt dat het merendeel van de beroertes voorkomen had kunnen worden. Je vraagt je af “hoe dan?”. Je kent de 4 risicofactoren vast wel: hoge bloeddruk, overgewicht, roken en te weinig lichaamsbeweging. Deze 4 zorgen namelijk voor meer medische problemen. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 41.000 mensen een beroerte (CVA). Dat zijn zo’n 113 mensen per dag. Ongeveer 75% van hen heeft een herseninfarct en 15% een hersenbloeding.

Wereld Psoriasis Dag

IFPA en haar leden in 56 landen organiseren bewustmakings- en voorlichtingscampagnes gebaseerd op het thema “Connected”. Zij willen met dit thema benadrukken dat mensen met psoriasis in contact moeten worden gebracht met andere mensen met psoriasis, met goede medische begeleiding, representatief onderzoek, noodzakelijke behandelingen en betrokkenheid in de samenleving.

Wat is psoriasis?

Geloof niet de verhalen dat psoriasis besmettelijk is want psoriasis is namelijk een niet-besmettelijke (vaak) chronische huidaandoening, het is een auto-immuunziekte die alleen jouw eigen huid aantast. Bij psoriasis is je immuunsysteem ontspoort, dat wil zeggen dat het immuunsysteem verkeerde signalen naar je huid zendt.

Resultaat: je huid maakt 6 tot 9 keer sneller cellen in de buitenste huidlaag aan dan normaal waardoor jeukende soms pijnlijke rode plekken en witte huidschilfers ontstaan, vooral op de ellebogen, de knieën, onderrug en het behaarde hoofd. Maar psoriasis kan ook ontstaan in de plooien van de oksels, navel, en billen of op handpalmen en voetzolen.

Wat veroorzaakt psoriasis?

De oorzaak van psoriasis is nog altijd feitelijk onbekend. Het vermoeden bestaat dat onder andere erfelijkheid en omgevingsfactoren mede bepalend zijn. Feit blijft wel dat psoriasis er voor kan zorgen voor dat mensen bijvoorbeeld niet meer de deur uit durven te gaan of durven meedoen aan sociale activiteiten vanwege hun huidaandoening. Patiënten kunnen in een sociaal isolement terecht komen.

Niet alleen kan psoriasis in de huid aandoeningen veroorzaken, maar andere organen lopen ook risico. Zo is er een hogere kans op:

Internationale Internetdag

Op 29 oktober 1969 verstuurde professor informaticus Leonard Kleinrock en zijn team via het ARPANET (Advanced Research Projects Agency network) het allereerste elektronische bericht naar collega-programmeur Bill Duvall op de Stanford University. Natuurlijk was internet niet mogelijk geweest zonder dat er eerst vele andere belangrijke uitvindingen waren gedaan maar de uitvinding van het internet an sich is misschien wel de uitvinding die, tot nu toe, de meeste impact op ons leven heeft gehad.

Deel dit bericht