29 juli – Internationale Frikandeldag | Internationale Tijgerdag

Internationale Frikandeldag

Dat ik niet de enige ben die van frikandellen houdt blijkt wel; gemiddeld worden er 600 miljoen frikandellen in Nederland gegeten. Dat komt neer op zo’n 37 frikandellen per persoon per jaar. Hoe blij word je dan als er niet één maar twee Frikandeldagen zijn? We hebben een nationale frikandeldag, dankzij de Firma Beckers en om het feest compleet te maken ook een internationale!

De Internationale Frikandeldag is ontstaan tijdens een vakantie van een Nederlandse familie. Want laten we eerlijk zijn, soms heb je gewoon zin in een frikandel en dat overkwam deze familie ook. Hoe blij waren ze dat ze tijdens hun vakantie in Kroatië een eettent met “The most popular snack from Holland” tegen kwamen. Drie keer raden wat de meest populaire snack was. Juist, de frikandel! De hele familie bestelde een frikandel en ter ere van deze gebeurtenis wordt elk jaar op 29 juli de Internationale Frikandeldag gevierd.

Vertel vertel, hoe doe je mee?

De bedoeling van deze frikandeldag is dat je, waar je ook bent (op vakantie of niet), een frikandel probeert te scoren en tenminste één op eet. Het kan natuurlijk ook thuis gevierd worden. De organisatie achter deze Frikandellendag nodigt je uit om jouw frikandel-moment vast te leggen en op hun FB-pagina te delen. Bij voorkeur mét locatie!

Internationale Tijgerdag

In 2010 bereikte de tijgerpopulatie haar dieptepunt en dat was de reden om tijdens de driedaagse Tiger Summit van 2010 in Sint-Petersburg om 29 juli uit te roepen tot Internationale Tijgerdag (Wereld Tijder Dag). Het doel van deze dag is en was het publiek bewust te maken dat, ondanks diverse wetten, de wilde tijger aan het uitsterven is.

Door de oprukkende mens en illegale houtkap wordt hun natuurlijke habitat steeds kleiner. De grootste oorzaak is de, voor stropers relatief veilige, illegale handel in tijgervachten en lichaamsdelen die als nuttig worden beschouwd voor de traditionele Aziatische geneeskunde. Deze miljoenen “industrie” is mede de oorzaak dat het internationale Tx2 project uit 2010 niet op schema ligt. Het uiteindelijke doel is dat in het jaar 2022 (het volgende Chinese Jaar van de Tijger) 6.400 tijgers in het wild rondlopen. Op dit moment staat de teller pas op 3.900 dieren. Ondanks dat mogen we nog niet wanhopen, het aantal tijgers in het wild is sinds 2010 toch met 700 stuks gestegen.

Hybride soorten

Al sinds de negentiende eeuw is de mens bezig met het voortbrengen van hybriden. Je zult je afvragen waarom. Uit biologisch oogpunt gezien is het logisch dat men probeert om hybriden te creëren, al is het maar om te zorgen dat bepaalde diersoorten niet uitsterven. Maar zoals altijd speelt winstbejag ook een grote rol want vreemd uitziende dieren presenteren betekent meer geld in het laatje.

Bekende tijger hybride soorten zijn:
  • Lijgers – dat zijn de welpen van een leeuw en een tijgerin.
  • Teeuwen – dat zijn de welpen van een tijger en een leeuwin.
  • Tijguars – dat zijn de welpen van een tijger en een jaguar.
  • Tijgaard – dat zijn welpen van een tijger en een luipaard.

Alle tot nu toe bekende mannetjes lijgers zijn onvruchtbaar gebleken. Vrouwtjes lijgers zijn meestal wel vruchtbaar en kunnen zich voortplanten met een tijger of een leeuw.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.