4 februari – Wereldkankerdag | Nationale Frikandel Dag

Wereldkankerdag 2016 – 2018

Omdat niet iedereen dezelfde kansen heeft op vroegtijdige diagnose, de juiste behandeling en zorg tegen kanker sterven mensen vroegtijdig. Wereldwijd wordt er op Wereldkankerdag aangedrongen dat iedereen overal ter wereld dezelfde toegang en kansen moet krijgen zodat het aantal vroegtijdige sterfgevallen zal verminderen. Het doel is een vermindering van 25% in het jaar 2025. Om dat te bereiken zal de huidige ongelijkheid qua blootstelling aan risicofactoren, de toegang tot bijvoorbeeld bevolkingsonderzoeken, vroege diagnose en het op tijd beginnen met een adequate behandeling en zorg moeten worden aangepakt.

Thema 2018: “We can. I can”

Dit jaar is het derde en laatste jaar dat de slogan “We can. I can” wereldwijd centraal staat op Wereldkankerdag. Het thema: “We can. I can”, wil duidelijk maken dat wij allemaal, als collectief of als individu, iets kunnen doen in de strijd tegen kanker. Het makkelijkste is om geld te geven aan de collectant of geld over te maken naar de KWF kankerbestrijding. Op die manier draag je ook je steentje bij. Hoe het anders kan? Op de website van World Cancer Day staan een aantal voorbeelden genoemd wat je nog meer kunt doen. Ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk te vertalen.

WE KUNNEN IK KAN
inspireren tot of zelf actie ondernemen kiezen voor een gezonde levensstijl
kanker voorkomen begrijpen dat vroege opsporing levens redt
onze percepties uitdagen om hulp vragen
een gezonde omgeving maken anderen ondersteuning geven
zorgen voor een betere toegankelijkheid van kankerzorg de controle nemen over mijn “kanker reis”
bouwen aan kwalitatief beter personeel liefhebben en bemind worden
onze netwerken mobiliseren om vooruitgang te boeken mezelf zijn
zorgen voor beleidswijziging weer aan het werk
meer investeren in de kankerbestrijding mijn verhaal delen
samenwerken voor meer invloed van me laten horen

Samen maken we het verschil

Kanker verschijnt in vele vormen maar er is één overeenkomst: kanker raakt niet alleen de persoon die het heeft, het raakt het hele gezin. Het raakt iedereen in de directe omgeving van de persoon met de diagnose “kanker”.

De slogan “We can. I can” is vertaald naar “Samen maken we het verschil”. Een goede vertaling die in de richting komt van de zin waarmee ik de blog over Wereldkankerdag in 2015 eindig, namelijk: “Kankerbestrijding…..dat moet samen kunnen”. Niet alleen samen, ook jij als individu kan het verschil maken! Op www.wereldkankerdag.nl staan diverse activiteiten die vandaag worden georganiseerd.

Nationale Frikandel Dag

Het was in het jaar 1954 toen in Dordrecht de slagersknecht Gerrit de Vries door een wijziging in de Warenwet zijn gehaktbal niet meer mocht verkopen. Een grote strop want de klanten waren er verzot op. Inventief als hij was maakte hij van de bal maar een worst en, volgens de overlevering, kwam een Duitse klant met dé naam voor het product op de proppen: fricadelle (Frikadelle)

Maar volgens de firma Beckers was toch echt de slagerszoon Jan Bekkers jr die aan de wieg stond van de frikandel. Zoals zij het verhaal vertellen ontdekte Jan de “snackcultuur” op zijn reizen naar Amerika. Om een lang verhaal kort te houden; Jan werd door de Fritesspecialist uit Venlo op het idee gebracht van een “worst zonder vel”. Tadaaaaa, na wat experimenteren werd in 1959 de frikandel van Bekkers geboren.

Eerlijk gezegd zal het mij een worst wezen wie de frikandel heeft uitgevonden, ik vind het gewoon lekker.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.