25 oktober – Nationale Dag van de Vlaai | Wereld Pizzabakkers Dag | Frankenstein Friday | Dag van de Friese Taalkunde | Europese Dag van de Maatschappelijke Rechtvaardigheid | Europese Historische Theaterdag | Internationale dag van de Kunstenaar | Punk for a Day Dag | Wereld Maki’s Dag | Wereld Pasta Dag | Wereld Spina Bifida en Hydrocefalus Dag

3e editie Nationale Dag van de Vlaai

Wat je over Maastricht en de vlaai moet weten is dat de Maastrichtenaar zijn vlaai in 6 tot 8 stukken snijdt. En krijg je 2 á 3 stukken vlaai op een verjaardag. Dit in tegenstelling tot de zuinige Hollander die er 14 stukken probeert uit te halen en maar 1 keer uitdeelt. Even terzijde: iedereen buiten Zuid-Limburg wordt gezien als Hollander.

Ga je vandaag toevallig winkelen in Maastricht dan bof je. Bijna 100 Maastrichtse ondernemers trakteren op Dag van de Vlaai het winkelend publiek op een overheerlijk stuk vlaai. Om het feest compleet te maken staan er op verschillende plekken in de stad vlaaipunten. Het werd me niet geheel duidelijk of die vlaaipunten eetbaar zijn of niet.

Wereld Pizzabakkers Dag

Sommigen van ons gooien een bevroren pizza’s in de oven als ze honger hebben. Maar als je echt van pizza houdt dan eet je dat niet. Het verschil tussen een door een echte pizzabakker gemaakte pizza en de opgewarmde bevroren variant is zo groot. Richten we nu ons even alleen op het visuele. Gooi jij je bevroren pizza in de lucht? Een echte pizzamaker wel, hij/zij gooit het deeg met één hand in de lucht en kiest met zorg de juiste specerijen en kruiden om hun eigen saus te maken.

Er gaat per slot van rekening niets boven een perfect gebakken pizza. Het is zelfs zo dat als we in een vreemde stad zijn we vaak onze toevlucht nemen tot de pizzeria. Natuurlijk zit er verschil in kwaliteit maar door de bank genomen zit je altijd goed in de pizzeria voor een stukkie vertrouwd eten.

De beste pizza eet je in:

Het precieze ontstaan van de pizza kent meerdere verhalen maar wat sowieso bekend is dat de “pizzabodem” al duizenden jaren wordt gebakken. Feit is dat men in Napoli (Napels) in de 17e eeuw startte met het maken van de “picea”; deeg dat werd belegd met makkelijk verkrijgbare goedkope ingrediënten zoals uien, spek, olie, olijven en kruiden. Toentertijd een typisch gerecht voor de armen, nu smult iedereen van de “pizza”.

Het is dus niet verwonderlijk dat volgens bigseventravel.com je de lekkerste pizza in Napels eet en wel bij L’Antica Pizzeria da Michele. Houdt wel rekening met een lange wachtrij. Ben je eindelijk aan de beurt en het moment is daar dat je de pizzapunt naar binnen schuift dan zal dat haast een religieuze ervaring zijn. Tenminste volgens diegene die je voor zijn geweest.

Frankenstein Friday

Omdat Halloween om de hoek ligt en je het verhaal over Frankenstein kunt betitelen als een echt spookverhaal is het logisch dat Frankestein Friday is bedacht (1997). De eer gaat naar ene Ryan MacCloskey uit Westfield (New Jersey). Waarom deze dag niet op een donderdag of dinsdag is komt omdat Frankstein Friday zo lekker bekt. En een feessie op een vrijdag is ook prettiger als midden in de week. Aldus de bedenker. En daar heeft hij gelijk in!

Deze dagen komen een ander jaar aan de beurt:

Deel dit bericht