26 oktober – Nacht van de Nacht | Intersekse Bewustwordingsdag | Pompoendag | Fairtrade Week

Nacht van de Nacht

Voor de 15e keer wordt op de dag dat de wintertijd ingaat (klok één uur achteruit!) de Nacht van de Nacht door Nederlandse natuur- en milieufederaties georganiseerd. Dit jaar zullen honderden gemeenten en bedrijven tijdens Nacht van de Nacht de hele nacht hun verlichting niet aan doen.

Wil je genieten van de donkerte? Tijdens de Nacht worden op meer dan 500 plekken activiteiten in het donker georganiseerd waaraan je kunt meedoen. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, wandelclubs en sterrenwachten zijn een paar voorbeelden van organisaties die een activiteit organiseren. Voor een overzicht van alle activiteiten, klik hier.

Laat het donker donker zijn

We staan er misschien niet bij stil maar Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Is dat erg? Ja, de biologische klok van mens en dier kan dusdanig van slag raken dat het dag- en nachtritme wordt verstoord waardoor slaapstoornissen of depressies kunnen ontstaan. Nachtdieren vinden geen plek meer om te jagen, raken gedesoriënteerd of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Bij planten raakt de groeicyclus verstoord. Dus ja, lichthinder is iets om even bij stil te staan!

Internationale Intersekse Bewustwordingsdag

Intersekse wordt niet gezien als een identiteit. Het is iets wat je hebt, niet wat je bent en daarom wordt er gesproken over een intersekseconditie. De term intersekse wordt gebruikt als parapluterm voor mensen die geboren zijn met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken vertoont.

Volgens de norm ben je een man als je XY-chromosomen, penis, testes en hormoon testosteron hebt en ben je een vrouw als je XX-chromosomen, vagina, eierstokken, baarmoeder en hormoon oestrogeen hebt. Maar wat als je nu als meisje wordt geboren met XY-chromosomen of als jongen met XX-chromosomen? Wat dan? Dan voldoe je niet meer aan “de norm”. Wil je meer informatie over dit onderwerp, klik dan hier.

Differences of Sex Development

De medische term DSD staat voor Disorders of Sex Development of Differences of Sex Development en is niet hetzelfde als intersekse. Het gaat wel over dezelfde groepen maar waar intersekse over mensenrechten gaat, gaat DSD over lichamelijke problemen en de medische behandeling. Mensen met een intersekseconditie ondervinden hiervan geen pijn, gaan er ook niet aan dood en kunnen hier niet van genezen omdat het namelijk geen ziekte is. Dat is de belangrijkste reden dat intersekse activisten liever niet het woord DSD gebruiken. Het zijn vaak medici en patiëntenorganisaties die deze term gebruiken.

Pompoendag

Als in oktober de blaadjes van de bomen vallen en er bijna net zoveel eikels aan de boom hangen als dat er rondlopen dan weet je het zeker, het is herfst. Wat ook echt bij de herfst hoort zijn pompoenen. Als je aan pompoenen denkt, dan denk je al snel aan Halloween. Maar je kunt meer met pompoenen. Je kunt deelnemen aan diverse kampioenschappen pompoenschieten. In België was dat op 13 oktober en op 2 en 3 november zijn de World Championship Punkin Chunkin. Daarvoor moet je wel naar Amerika.

Je kunt proberen de grootste pompoen van Nederland te kweken. Dat is Bart Jan van Raalte uit Kamperzeedijk gelukt met zijn pompoen van 669 kilogram. Je kunt crea bea worden in de keuken en een lekkere pompoenensoep maken of een pompoentaart. Afijn, net zoals in Amerika wordt het tijd voor een Nederlandse nationale pompoendag, ja toch?

Fairtrade Week

Niet één maar twee Fairtrade weken worden er dit jaar georganiseerd door de Stichting Max Havelaar. Vandaag begint de najaarseditie en deze duurt tot en met 3 november. Gedurende de landelijke campagneweek kun je in duizenden supermarkten en winkels Fairtrade producten met korting kopen. Deze actie moet ertoe leiden dat wij, de consument, stil staan bij het belang van eerlijke handel.

Deel dit bericht