24 oktober – Kebabdag | Boerenkooldag | Pensdag | Polio Dag |Dag van de Verenigde Naties | Informatiedag over Ontwikkelingsvraagstukken | Week van de Ontwapening

Nationale Kebabdag

Zonder Kadir Nurman geen kebabdag! Kadir Nurman ging in 1960 op 26-jarige leeftijd als gastarbeider naar Stuttgart in West-Duitsland. Twaalf jaar later (1972) begon hij een eettentje op het station Berlin Zoologischer Garten, en verkocht daar zijn eerste dönner kebab. Als eerbetoon aan de uitvinder van de dönner kebab wordt op zijn sterfdag (24 oktober 2013) zowel in Nederland als in België de Nationale Kebabdag gehouden. Ik hoef je vast niet te vertellen hoe je deze dag viert.

Nationale Boerenkooldag

In 2015 riepen Albert Heijn en Koninklijke Verzet 24 oktober uit tot Nationale Boerenkooldag. Met deze dag wordt de oer-Hollandse groente in het zonnetje gezet en worden wij Nederlanders aangespoord om meer groente te eten. Het verhaal dat op 24 oktober 1641 ene Geertruida van Staelre ’s nachts enkele stronken boerenkool uit een Spaanse legerkamp zou hebben gestolen waardoor het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden kan naar het rijk der fabelen worden gezonden. Het is een leuk verhaaltje over het ontstaan van boerenkooldag, maar berust niet op feiten.

Oorsprong boerenkool

Bladkolen, zoals boerenkool, zouden afkomstig zijn uit Klein Azië. Het schijnt dat rond 600 voor Christus de boerenkool naar Europa is gebracht door Keltische nomaden. Pas rond 400 v. Chr. wordt in Griekenland een kroesbladige kool beschreven die later bij de Romeinen als bladkool bekend wordt. Zij noemden hem brassica oleracea sabellica en verspreidden hem over Europa. Boerenkool was een populaire groente die door de boeren in de middeleeuwen volop werd geteeld en gegeten. Dus het is geen groente wiens oorsprong in Nederland ligt.

Wereld Pensdag

Ik moet er niet aandenken om een lapje pens op mijn bord geserveerd te krijgen. Als ik iets afschuwelijk vind is het wel pens, alleen die geur al! Laat staan dat ik uitbundig World Tripe Day ga vieren! Geloof het of niet maar er zijn mensen die het lekker vinden, de Fransozen en de Spanjaarden eten regelmatig gebakken pens alsof het een delicatesse is. Ik krijg spontaan de kriebels, geef mij maar een broodje kebab of boerenkoolstamppot!

Wereld Polio Dag

Ieder Rotaryclub bepaald zelf aan welke projecten zij gaan werken maar er is echter één project die door alle Rotary Clubs wereldwijd wordt omarmd en ondersteund met menskracht, energie en geld. Dat project heeft ten doel de wereld polio vrij te maken. Daarom zullen op Wereld Polio Dag wereldwijd duizenden Rotary Clubs evenementen en fondsenwervingscampagnes op touw zetten voor de strijd om polio de wereld uit te krijgen. Zoals de verkoop van een doos met tulpenbollen.

De strijd gaat door

Niet alleen de Rotary maakt zich sterk om polio definitief de wereld uit te krijgen, er wordt samengewerkt met WHO, Unicef maar ook met Bill Gates die met zijn Bill & Melinda Gates Foundation miljarden besteed aan het bestrijden van polio. Dankzij deze samenwerking zijn meer dan 2,5 miljard kinderen in 122 landen ingeënt tegen polio. En zijn de polio gevallen wereldwijd met 99,9% verminderd. Desalniettemin: de strijd gaat onverminderd door, net zolang tot de wereld polio vrij is.

Deze dagen tellen ook mee in de “dagen van” kalender:

Deel dit bericht