24 april – Dag van Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede | Dag van de Geleidehond | Proefdierendag | Wereldmeningitisdag | Geluidsbewustwordingsdag | Vaccinatie Week

Dag van Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede

Vandaag vieren we de eerste Internationale Dag van Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede. Een internationale dag die wordt gezien als een middel om de waarden van de Verenigde Naties te bevorderen.Dat is een hele mond vol. En heel eerlijk gezegd wist ik in eerste instantie niet wat het woord multilateralisme mocht betekenen. In tweede instantie ook niet, dus de betekenis maar opgezocht. Multilateralisme betekent: de overtuiging hebben dat internationale samenwerking nodig is om grote problemen op te lossen.

Een woord dat samen met diplomatie uitstekend past bij de drie pijlers van de Verenigde Naties. Dat zijn: internationale vrede en veiligheid, mensenrechten en duurzame economische en sociale ontwikkeling. Zonder internationale samenwerking wordt het onmogelijk om de vrede te bewaren. Dus daarom vieren we vandaag de Dag van Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede.

Internationale dag van de Geleidehond

De initiator voor Dag van de Geleidehond is de The Guide Dogs for the Blind Association (uit Engeland). En zij hadden bedacht om de laatste woensdag van april te reserveren om wereldwijd de geleidehond en haar werk onder de aandacht te brengen.

Geleidehonden (ook wel blindengeleidehonden genoemd) zijn assistentehonden die speciaal zijn geselecteerd en getraind om blinden en zwaar slechtzienden langs obstakels en veilig door het verkeer te leiden. Blindengeleidehonden maken het leven van blinden oneindig veel simpeler en productiever, en daarvoor mogen we deze dieren best eens bedanken.

Wereld Proefdierendag

Sinds 1979 staat 24 april genoteerd als Wereldproefdierendag, een dag om te protesteren tegen het gebruik van proefdieren! Er is gekozen om Wereldproefdierendag op 24 april te houden omdat het de geboortedag is van Lord Dowding, ex-voorzitter van de NAVS en oorlogsheld die zijn leven wijdde aan het bestrijden van dierenproeven. Lady Dowding nam na zijn dood een groot deel van zijn werk over.

Alternatieven voor dierproeven

Waarom kan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen niet zonder proefdieren worden gedaan? Er wordt toch ook al uit menselijk materiaal cellen en weefsel gekweekt? Je kunt toch ook computerprogramma’s gebruiken voor onderzoek in plaats van honden? Ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?

Deze dagen en weken staan ook voor vandaag gepland:

Deel dit bericht