25 april – Malaria Dag | Pinguïn Dag | Wereldbewustwordingsdag Oudervervreemding | Red Hat Society Day

Wereld Malaria Dag

Een decennium lang boekte men een kleine, hoopvolle, vooruitgang in het bestrijden van malaria. Het wereld malaria rapport 2018 laat een heel ander beeld zien. Het terugdringen van malariagevallen in de periode 2015 tot 2017 laat geen vooruitgang zien. Integendeel, het aantal malaridoden (435.000) bleef ongeveer gelijk. Actie is hoognodig, daarom sluit de WHO zich aan bij de RBM Partnership to End Malaria , de African Union Commission en andere partnerorganisaties voor een gezamenlijke wereldwijde campagne.

Zero malaria starts with me

De “Zero malaria starts with me” is een grassroot campagne die tot doel heeft malaria hoog op de politieke agenda te houden, extra middelen te mobiliseren en gemeenschappen in staat te stellen de verantwoordelijkheid te nemen voor de preventie en verzorging van malaria.

Op vakantie naar een malaria risicogebied?

Ga je naar een malaria risicogebied op vakantie wees dan tijdens en na je vakantie extra alert op zogenaamde “griep-verschijnselen” want dat kan een voorbode zijn van een malaria-infectie. Het verraderlijke aan een malaria-infectie is dat je zelfs weken later er ziek van kan worden. Ga voordat je op reis gaat naar een malaria risicogebied langs bij de GGD, de TravelDoctor of Thuisvaccinatie om je te laten voorlichten. De 3 belangrijkste tips zijn:

  • draag kleding met lange mouwen en lange pijpen
  • smeer je regelmatig in met muggenwerende middelen (ten minste 40 % DEET )
  • slaap onder een in goede staat verkerende geïmpregneerde klamboe

Wereld Pinguïn Dag

Laten we op Wereld Pinguïn Dag beginnen om een veelvoorkomend misverstand over pinguïns op te heldere. Pinguïns komen niet alleen op Antarctica voor! Het klopt dat ze niet op de Noordpool rond waggelen maar ze zijn zeer zeker wel aanwezig in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Op de Galapagoseilanden worden ze zelfs tot aan de evenaar aangetroffen.

Hoe vier je Pinguïn Dag?

​Je hoeft vandaag echt niet verkleed als een pinguïn naar je werk of school te gaan of de hele dag te lopen als een pinguïn, tenzij je dat echt graag wilt. Je kan natuurlijk de dierentuin een bezoekje brengen of een film met en/of over pinguïns kijken. Ik heb een top 5 voor je:

  • Happy Feet
  • Mr Popper’s Pinguïns
  • Mars van de Pinguïns
  • Surf’s Up
  • De Pinguïns van Madagaskar

Bewustwordingsdag Oudervervreemding

Vandaag vindt de jaarlijkse Wereldbewustwordingsdag Oudervervreemding (International PAS Awareness Day) plaats. Een dag waarop men in Nederland en België aandacht vraagt voor alle kinderen en uitwonende ouders die slachtoffer zijn van ouderverstoting. Volgens de definitie van de naamgever van het syndroom, de Amerikaan Gardner (1998) is ouderverstoting “een stoornis bij kinderen die primair optreedt in het kader van een juridische strijd om het ouderlijk gezag”.

Als gevolg van hevige ouderlijke conflicten en stiefgezinsvorming krijgen kinderen, maar ook de gootouders, te maken met onder andere lastercampagnes van de ene ouder over de andere ouder. Kinderen worden dusdanig “bewerkt” dat het kind zich zonder daar zich schuldig over te voelen tegen de ene ouder keert en zich (ziekelijk) verbonden voelt met de andere ouder.

Red Hat Society Dag

When I am an old woman I shall wear purple, With a red hat that doesn’t go and doesn’t suit me.

Dat zijn de beginregels van het gedicht “Warning” van Jenny Joseph, dat gaat over het rebels ouder worden. Dit gedicht was de inspiratiebron voor het ontstaan van de Red Hat Society in Amerika op 25 april 1998. Het is een organisatie voor vrouwen van boven de 50 jaar wiens doel in het leven plezier maken is. Het karakteristieke van een Red Hatter is het dragen van een rode hoed en paarse kleding.

Deel dit bericht