23 april – Wereldboekendag | Dag van het Duitse Bier | Dag van de Engelse Taal | Dag van de Spaanse Taal | Neuspeuteren dag | Laboratorium Dag | Pixel Stained Technopeasant Day

Wereldboekendag

Het was voor UNESCO een logische keuze om voor Wereldboekendag (of Werelddag van het Boek en de Auteursrechten) de datum 23 april te kiezen. Op 23 april 1616 stierven namelijk drie belangrijke schrijvers uit de literatuurgeschiedenis: Miguel Cervantes, William Shakespeare en Garcilaso Inca de la Vega.

Tis niet alleen maar kommer en kwel op 23 april, het is namelijk ook de geboortedag van de auteurs Maurice Druon,Haldor K.Laxness en Manuel Mejía Vallejo Maar wat is het doel van Wereldboekendag? UNESCO wil met Wereldboekendag het lezen, publiceren en beschermen van intellectueel eigendom stimuleren.

Stichting Read to Grow

In Nederland organiseert Stichting Read to Grow sinds 2002 een boekeninzameling voor mensen in ontwikkelingslanden op en rond Wereldboekendag. Tientallen Nederlandse middelbare en internationale scholen zamelen goede Engels- en Franstalige boeken in die de stichting vervolgens aan kleinschalige projecten in ontwikkelingsgebieden schenkt.

Werelddag van het Boek en de Auteursrechten

In deze turbulente tijden belichamen boeken de diversiteit van menselijke vindingrijkheid, geven ze vorm aan de rijkdom van menselijke ervaringen, drukken ze de zoektocht uit naar betekenis en expressie die we allemaal delen, die alle samenlevingen voortstuwen.” Dit is een passage uit de boodschap van de directeur-generaal van UNESCO, Audrey Azoulay, ter gelegenheid van World Book and Copyright Day 2019.

Dag van het Duitse Bier

Laten we proosten op Dag van het Duitse Bier! Zum Wohl! Dat Duitsers van traditie houden, dat is een feit en dat ze van bier houden is ook een feit. Maar wist jij dat er in Duitsland maar liefst 5.500 verschillende bieren worden gebrouwen en allemaal nog volgens het uit 1516 stammende “Duitse Reinheidsgebod”? Het Reinheidsgebod zelf is de oudste warenwet ter wereld en bepaalt dat Duits bier alleen water, hop en graan mag bevatten. Sinds 1994 wordt deze historische dag jaarlijks herdacht door de Duitse Brouwers Bond met allerlei activiteiten.

Dag van de Engelse Taal en van de Spaanse Taal

Binnen de Verenigde Naties worden zes officiële talen gehanteerd: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans. Om de meertaligheid en de culturele diversiteit te bevorderen en om het gelijke gebruik van alle zes officiële talen binnen de gehele organisatie te promoten heeft sinds 2010 elk van deze talen ook zijn/haar eigen “dag van”. Vandaag valt de beurt aan VN Engelse Taaldag en de VN Spaanse Taaldag.

De geboorte- en tevens sterfdag van William Shakespeare (23 april 1564 – 23 april 1616) is gekozen voor de Engelse Taaldag en voor de Spaanse Taaldag geldt dat 23 april de sterfdag van Miguel de Cervantes Saavedra is (volgens de VN op 23 april 1816). Hij was de schrijver van onder meer het boek Don Quichot van La Mancha.

Wat hebben we vandaag nog meer?

Deel dit bericht