21 oktober – Dag van het Natuurboek | Antillendag | Werelddag ter voorkoming van Jodiumtekort | Back To The Future Dag | Nacho dag | Speelgoedcamera dag

Dag van het Natuurboek aka Jan Wolkers Prijs

Sinds 2014 wordt op of rond de sterfdag van Jan Wolkers (19 oktober 2007) de Dag van het Natuurboek gevierd en wordt de winnaar van de Jan Wolkers Prijs bekend gemaakt. Alle zogenaamde “groene” boeken komen in aanmerking, het maakt niet uit wat voor genre boek het is zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. De bekendmaking vindt plaats op de Dag van het Natuurboek tijdens een rechtstreekse radio-uitzending van Vroege Vogels in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Antillendag

Sommige websites vertellen je dat het vandaag (Nederlandse) Antillendag is. Echter, sinds 2010 hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 10 oktober 2010 uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba ( BES landen ) werden speciale Nederlandse gemeenten. Daarom is Antillendag geen officiële feestdag meer en kan deze ook van de agenda af.

  • Aruba viert op 18 maart Arubadag (Dag van het Volkslied en de Vlag)
  • Curaçao viert jaarlijks op 10 oktober Dia di Pais Kòrsou (dag van het land Curacao)
  • Sint Maarten viert op de tweede maandag van oktober Constitution Day en niet Koninkrijksdag op 15 december
  • Bonaire wil de officiële vrije dag Koninkrijksdag inruilen voor 30 april, de dag waarop Dia di Rincon wordt gevierd

Werelddag ter voorkoming van Jodiumtekort

Het doel van Global Iodine Deficiency Disorders Prevention Day of Wereld Jodiumtekort Dag is het belang van jodium en de gevolgen van een tekort aan jodium benadrukken. Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling. Bij een tekort aan jodium kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen (krop). Jodiumtekort komt alleen voor als iemand weinig of geen brood eet, ongejodeerd of biologisch brood eet en ook geen gejodeerd keukenzout gebruikt.

Helpt een jodiumpil?

Bij een kernramp komt onder meer radioactief jodium in de lucht. Wanneer je radioactief jodium inademt, wordt het opgenomen in de schildklier. Om opname van radioactief jodium door de schildklier te blokkeren worden er dit jaar in bepaalde gebieden van Nederland gratis jodiumtabletten uitgedeeld. Dit jodiumtablet zorgt er voor dat er in de schildklier geen plek meer is voor radioactief jodium waardoor je het na een aantal uren weer uit plast.

Helpt het slikken van een jodiumpil? Ja, wel tegen een verhoogde kans op schildklierkanker. Geeft een jodiumpil valse hoop? Ja, want een jodiumpil helpt slechts tegen één soort straling. Helaas komen bij een kernramp tientallen soorten straling voor die weer voor andere ziekten zorgen.

Welke bijzondere dagen worden vandaag ook gevierd?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.