22 oktober – Wereldstotterdag | CAPSLOCKDAG

Wereldstotterdag

Sinds 1998 wordt jaarlijks op 22 oktober de International Stuttering Awareness Day (ISAD) georganiseerd. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor miljoenen mensen die stotteren. Speak your mind, oftewel Zeg wat je op je hart hebt in goed Nederlands, is het internationale thema van Wereldstotterdag 2018. Als je stottert is dat makkelijkere gezegd dan gedaan. Het vermogen om gedachten, waarnemingen en informatie vloeiend aan anderen over te dragen is bij stotteraars vaak een uitdaging.

Bij mensen die stotteren is namelijk het spraakmotorisch systeem minder stabiel dan bij mensen die niet stotteren. Wanneer er dan een storing in het spraakapparaat optreedt treed het stotteren op en dat kan zorgen voor een enorm schaamte- en minderwaardigheidsgevoel. De stotteraar wordt onzeker en gaat twijfelen aan zichzelf; “wat zal een ander er wel niet van denken?”, “word ik wel serieus genomen”. Het thema wil je een hart onder de riem steken en je aansporen om altijd te zeggen wat je op je hart hebt.

NFS viert 20-jarig jubileum

De Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) viert haar 20-jarig jubileum met een heus Stotterfeest. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst, die gehouden wordt in de Tolhuistuin in Amsterdam, wordt aandacht gevraagd voor stotteren: ervaringen, vooroordelen, misvattingen, wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke gevolgen. Artiesten treden op en de wetenschap komt ook om de hoek kijken. Het NSF grijpt het jubileum ook aan om haar naamsverandering onder de aandacht te brengen. Recentelijk zijn ze veranderd in het Stotterfonds.

Wist je dat?

In Nederland zijn 170.000 tot 200.000 mensen die stotteren (ongeveer 1 procent). Heel frappant is dat wereldwijd gezien meer mannen dan vrouwen stotteren, in een verhouding uitgedrukt 4:1. In de peuterleeftijd ligt dat anders dan is de verhouding 2:1. Klaarblijkelijk herstellen meisjes makkelijker van beginnend stotteren dan jongens. Hoe dat komt berust enkel op een vermoeden, sowieso hebben jongens een grotere kans op overerving van de aanleg voor stotteren. Daarnaast wordt vermoed dat de snellere rijping bij meisjes met name van taal, spraak en motoriek, een rol speelt.

JAHOEEE! HET IS INTERNATIONALE CAPSLOCKDAG!

Huh? Dat was toch 28 juni? Ja, klopt toen was het ook INTERNATIONALE CAPSLOCKDAG maar de CAPSLOCKDAG van vandaag is de oudste en meest bekende. Dus houd je niet in, gebruik de CAPSLOCK naar hartenlust, het mag want het wordt vandaag niet gezien als onbeleefd of als “schreeuwen”. En nu maar hopen dat de “CapsCop” een snipperdag heeft genomen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.