afbeelding versterkt wereld wetlands dag

2 februari – Wereld Wetlands Dag | Groundhog Day | Wereldwijde Spelen in de Klas Dag | Internationale Crêpes Dag | Werelddag van het Godgewijde Leven | Lieve Vrouwendag | Wereld Speel op je Ukelele Dag | Trouwdag Willem-Alexander en Máxima | Wereld Hardop (voor)Lezen

Wereld Wetlands Dag

Laten we op Wereld Wetlands Dag eerst beginnen met wat wetlands zijn. Wetlands zijn landgebieden die permanent of seizoensgebonden verzadigd zijn of onder water staan. Binnenlandse wetlands zijn moerassen, vijvers, meren, vennen, rivieren, uiterwaarden en moerassen. Kust wetlands omvatten zoutwater moerassen, estuaria, mangroven, lagunes en zelfs koraalriffen. Visvijvers, rijstvelden en zoutpannen zijn door mensen gemaakte wetlands. Wetlands zijn van cruciaal belang om onze gemeenschappelijke wereldwijde verplichtingen op het gebied van biodiversiteit, klimaatverandering en duurzame ontwikkeling na te komen. Om wetlands te beschermen, werd in 1971 in de plaats Ramsar in Iran door 168 landen de VN-wetlandsconventie ondertekend. Het is de oudste internationale, multilaterale overeenkomst over milieubescherming.

De VN omarmd Wereld Wetlands Dag

Dit jaar is Wereld Wetlands Dag voor het eerst een Internationale Dag van de Verenigde Naties. Op die manier laten de Verenigde Naties zien dat zij bewust zijn van het wereldwijde belang om wetlands te beheren en te behouden. Wetlands kunnen getijden en wind absorberen, vloedwater vasthouden en ons schone lucht en schoon water geven. Dagen zoals World Wetlands Day en World Wildlife Day op 3 maart gaan dus over het erkennen van de schade die is aangericht en het erkennen wat we moeten doen om deze hulpbronnen te beheren en te behouden die essentieel zijn voor onze manier van leven en die op de een of andere manier zijn we allemaal afhankelijk van.

Groundhog Day

Als je denkt dat de jaarlijkse viering van Bosmarmotdag (Marmot Day, Grundsaudaag, Murmeltiertag) achterhaald is dan kom je bedrogen uit. Groundhog Day is ontzettend geliefd in Amerika. Volgens de folklore gaat het zo: als Punxsutawney Phil zijn schaduw ziet op 2 februari en terug loopt naar zijn holletje dan reken maar op nog zes weken winter. Ziet meneer zijn schaduw niet, dan is de lente onderweg. Als we kijken naar de nauwkeurigheid van de voorspellingen van Phil dan zou ik er niet al te veel waarde aanhechten, hij heeft slechts in 30% van de gevallen gelijk.

Wereldwijde Spelen in de Klas Dag

In 2014 hield de Amerikaanse professor en onderzoeker in de psychologie Dr. Peter Gray een TEDx Talks over de noodzaak van het vrijspelen van kinderen. In deze lezing vertelde hij dat
in de afgelopen 60 jaar in de Verenigde Staten steeds minder kinderen in alle vrijheid, dus zonder toezicht van volwassenen, met elkaar konden spelen. Bij kinderen die niet ongeremd mogen spelen zie je de creativiteit en empathie afnemen. Maar het ergste is dat je tegelijkertijd ziet dat angst, depressie en zelfmoord toeneemt. Wat blijkt? School is een deel van het probleem. De kinderen spenderen steeds meer tijd op school, moeten steeds beter presteren en zijn uren bezig met het maken van huiswerk. Er blijft geen tijd over om eens ff lekker te spelen. Vanuit dit gegeven is Global School Play in 2015 ontstaan.

Hoe gaat Global School Play Day in zijn werk?

Kinderen mogen vandaag alle speelgoed dat ze hebben mee naar school nemen. De enige restrictie
die er is; het is speelgoed dat geen batterijen of stroom nodig heeft, mobiele telefoons/tablets/laptops zijn ook verboden. Maar goed, er zijn nog genoeg alternatieven te verzinnen. Bordspelen, poppen, lego, blokken, speelgoedauto’s, racebanen, speelkaarten. Je snapt wat ik bedoel, hoop ik. De enige uitzondering op de regel van de elektronica is een bordspel met een elektronische timer of iets dergelijks. Vervolgens wordt het speelgoed verspreidt en dan kan het feest beginnen. Dan is er 1 regel waar de volwassenen zich aan dienen te houden. Bemoei je er niet mee! Tenzij je iets ziet waardoor je ontslagen kan worden of dat een kind pijn wordt gedaan. En voor de rest ben je onzichtbaar en laat je de kinderen lekker vrij spelen.

Welke speciale dagen mogen we vandaag echt niet vergeten?

Deel dit bericht