afbeelding versterkt wereld galgo dag

1 februari – Wereld Galgo Dag | Wereld Aspergillose Dag | Internationaal Wijzig Je Wachtwoord Dag | Wereld Hijab Dag | Internationale Dag van Gekleurde Vrouwelijke Kunstenaars | Internationale Dag voor Gezichts- en Lichaamskunst | Maand van de Spiritualiteit | Tournée Minérale | Chinees Nieuwjaar | 69e Herdenking Watersnoodramp

Wereld Galgo Dag

De eerste vraag die ik mezelf stelde op Wereld Galgo Dag is: wat is een Galgo? Het is een windhond, de officiële naam is Galgo Español. De Galgo Español is de enige Spaanse windhond die het land rijk is. Dit ras is een huishond, jachthond en waakhond. Ze dankt haar naam aan de Gallische stammen die ooit het Iberisch schiereiland bevolkten. Het is een oud renhondenras dat al eeuwen raszuiver is gefokt. Je zag de Galgo Español in die tijd veel op boerenbedrijven in de Zuid-Spaanse regio’s Castilië en Andalusië, ze werden gebruikt als jacht- en waakhond. Tegenwoordig kom je de Galgo Español voornamelijk tegen bij de jacht of de hazenrennen.

Waarom valt Wereld Galgo Dag op 1 februari?

De datum van 1 februari is gekozen omdat die dag het einde van het jachtseizoen inluidt. Wat dat precies betekent voor de honden ga ik je niet vertellen. Mijn maag draaide er in ieder geval van om, dat kan ik je vertellen. Wil je toch weten wat er met de uitgerangeerde honden gebeurd dan verwijs ik je naar diadelgalgo.nl. Ga dit echt niet lezen als je niet tegen dierenmishandeling en dierenleed kan. Doe het niet!!!

5e editie Wereld Aspergillose Dag

Dit jaar wordt voor de vijfde keer Wereld Aspergillose Dag (WAD 2022) georganiseerd. Het doel van Wereld Aspergillose Dag is om mensen bewust te maken van een schimmelinfectie die vaak ondergediagnosticeerd wordt. Net zoals zoveel andere schimmelinfecties trouwens. Diagnose van aspergillose blijkt lastig zijn en vereist specialistische expertise. Een typische verkeerde diagnose is dat de patiënt te horen krijgt dat hij/zij van longkanker heeft, terwijl ze in feite schimmelknobbeltjes in hun longen hebben. Dit jaar staan de ervaringen van mensen met aspergillose centraal. lichten en kijken naar de impact van de ziekte.

Wat is aspergillose?

In het kort: aspergillose is een term voor longaandoeningen veroorzaakt door de Aspergillus schimmel. Het staat ook wel bekend als boerenlong of duivenmelkersziekte omdat de schimmels vooral voorkomen in hooi en vogeluitwerpselen. Er zijn verschillende vormen van aspergillose met verschillende symptomen. Bekende symptomen zijn kortademigheid en hoest, soms gaat de aandoening gepaard met koorts. Je kunt aspergillose voorkomen door de schimmel te vermijden en bijvoorbeeld een stofmasker te dragen als je in de risicogroep valt.

Dit zijn levenslange, schimmelinfecties van de longen die veroorzaakt worden door de schimmel Aspergillus. Deze veroorzaken allergische reacties, waardoor het moeilijk wordt om te ademen. Ze kunnen in plaats daarvan of ook longschade veroorzaken (erosie van longweefsel/holtes). Dit veroorzaakt verlies van longfunctie en ademhalingsmoeilijkheden. Aspergillose treft vaak mensen met astma, vooral mensen met ernstig astma. Het lijkt astma erger te maken. Behandeling vindt meestal plaats met antischimmelmedicatie of corticosteroïden (hormonen).

Patiënten met COVID-19 en aspergillose

Toen de coronapandemie zich over Europa verspreidde kwamen ook daar al snel de eerste berichten over mensen die aspergillose kregen. Inmiddels is hiervoor een officiële naam bedacht: CAPA, voluit COVID-19-associated pulmonary aspergillosis. Ook een kwart van de mensen met COVID-19 krijgt aspergillose. Vaak verloopt deze infectie bij hen minder ernstig en dringt hij minder diep de longen in. Wetenschappers kunnen nog niet duidelijk vertellen wat de onderliggende reden hiervoor is.

Onderstaande herdenking, dagen en maanden doen ook mee:

Deel dit bericht