2 april – Nationale Buitenlesdag | Geluidshinderdag | Autismedag | Kinderboekendag | FactChecking Dag

Nationale Buitenlesdag

De NationaleBuitenlesdag wordt op initiatief van Jantje Beton en IVN natuur educatie georganiseerd. Dit jaar doen ruim 2.600 scholen mee aan de Nationale Buitenlesdag. Weer een stijging van het aantal deelnemende scholen; ten opzichte van vorig jaar meer dan 300 scholen. Is buitenles krijgen wel goed? Ja zeker! Buiten dat het leuk is laten de kinderen over de gehele linie betere leerprestaties zien. Uit nieuw onderzoek blijkt dat als het aan de kinderen zelf ligt ze het liefst elke week één dag buitenles willen. Een goed alternatief voor schoolzwemmen?

Wordt het een zonnige Buitenlesdag?

De weersverwachting voor vandaag: de dag begint hoopvol, wel met bewolking maar alleen hier en daar kans op een buitje. Helaas wordt het in de loop van de dag er niet beter op. In het hele land is kans op een bui en kan het lokaal behoorlijk plenzen. Later op de dag kunnen de buien ook gepaard gaan met een klap onweer en hagel. De maximumtemperatuur komt gemiddeld uit op 15 graden. De wind is matige tot vrij krachtige (zuiden- tot zuidwestenwind). Vergeet je regenjas niet!

Nationale Geluidshinderdag

Voor iedereen die beroepshalve betrokken is bij milieuwet- en regelgeving organiseert de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) de Nationale Geluidshinderdag. Het thema van dit jaar: Geluid van bedrijven. Huidige wetgeving en de toekomst met de omgevingswet. Doel van deze dag is om meer helderheid te geven en om mee te discussiëren in de toekomstige wet- en regelgeving. Een informatiemarkt/expositie voor bedrijven en andere organisaties ontbreekt ook niet.

Wereld Autismedag

Op UN World Autism Awareness Day 2019 staat het thema: “Assistive Technologies, Active Participation”, centraal. Vrij vertaald : “Ondersteunende technologieën, actieve deelname”. Voor veel mensen in het autismespectrum is toegang tot betaalbare ondersteunende technologieën een voorwaarde om hun fundamentele mensenrechten te kunnen uitoefenen en volledig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Hulptechnologie (ondersteunende technologie) kan belemmeringen verminderen of wegnemen. Daarom is het belangrijk dat de landen die het verdrag inzake de rechten van personen met een handicap hebben ondertekend hulptechnologieën betaalbaar, beschikbaar en toegankelijk maken. Verder moet onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe technologieën worden gestimuleerd.

Internationale Kinderboekendag

Sinds 1967 wordt door International Board on Books for Young people (IBBY) op de geboortedag van de Deense schrijver Hans Christian Andersen de Internationale Dag van het Kinderboek gevierd. Met als doel de liefde voor het lezen te bevorderen en aandacht te vragen voor kinderboeken. Misschien dat de naam Hans Christian Andersen je niet meteen iets zegt maar zijn sprookjes ken je echt wel. Je vader of moeder heeft vast weleens één van de onderstaande sprookjes voorgelezen:

  • De prinses op de erwt
  • Het lelijke eendje
  • De kleine zeemeermin
  • De rode schoentjes
  • Het meisje met de zwavelstokjes
  • Klaas Vaak

Factcheckers verifiëren feiten

International Fact-Checking Day gaat over het herkennen van misleidende informatie die wordt verspreid om bijvoorbeeld geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden. De initiator van deze dag, Poynter’s International Fact-Checking Network, is het gevecht tegen misinformatie aangegaan. Met fact-checking day willen ze burgers en buitenlui enthousiasmeren om ook te strijden tegen nepnieuws. Op factchecking.com vind je meer informatie en materialen om je te helpen om feiten te scheiden van fictie. Succes!

Deel dit bericht