3 april – Chocolademoussedag | Grote Rekendag | Stoepkrijtdag | Wereld Feestdag

Chocolademoussedag

We mogen de man van de Oostenrijkse aartshertogin Marie-Antoinette, Lodewijk XVI August van Frankrijk, wel dankbaar zijn. Volgens de overlevering was hij het die zijn Zwitserse dienaar Charles Fazi vroeg om een recept op basis van chocolade uit te vinden. Et voila, zo is de chocolademousse ontstaan. Of was het toch de schilder Henri de Toulouse-Lautrec de officiële uitvinder van chocolademousse? Maakt mij niet uit, zonder één van de twee in ieder geval géén chocolademoussedag.

Maar even wat anders

Loopt bij jou ook al het water in de mond wanneer je het woord chocolademousse leest? Bij mij wel, dan zie ik voor me dat ik mijn dessertlepel tot op de bodem in die heerlijk dikke romige chocolademousse duw. Vervolgens vertrekt de lepel naar de onderkant van mijn neus en het hemelse bruinegoedje verdwijnt langzaam in mijn mond. Zachtjes zuig ik de substantie van mijn lepel en dan volgt een smaakexplosie in mijn mond. Mijn smaakpapillen slaan op tilt, en alles tintelt. Wat kan ik genieten van deze delicatesse. Hoef je vast niet te vertellen hoe ik chocolademoussedag ga vieren.

Grote Rekendag

Op de Grote Rekendag worden kinderen met allerlei activiteiten gestimuleerd om onderzoekend te leren rekenen. Dit gebeurt niet enkel door middel van simpel delen en vermenigvuldigen. De Grote Rekendag is een dag waarop alle basisscholen in Nederland de kans krijgen met uitdagende opdrachten aan de slag te gaan. Het thema van 2019 is: “Uit verhouding”.

Stoepkrijtdag

Op initiatief van radiomaker Gerard Ekdom vieren we jaarlijks op de eerste woensdag in april Nationale Stoepkrijtdag. Jong en oud worden op Stoepkrijtdag aangemoedigd om de stoepkrijtjes uit de kast te pakken en creatief aan de slag de te gaan. Hoeveel stoepkrijttekeningen zullen met #stoepkrijtdag op sociale media gedeeld worden? Zeer benieuwd.

Stoepkrijtverbod

Bij verschillende gemeenten staat in hun Algemene Politieverordening een stoepkrijtverbod genoteerd (gelukkig wordt dat verbod niet altijd even serieus genomen, dit terzijde). Stoepkrijtdag spoort juist mensen aan om met hun stoepkrijtjes Nederland kleurrijker te maken. Maar pas op! Voor “een heterdaadje” riskeer je een boete van € 140,00.

Wereld Feestdag

Het idee van een wereldwijde feestdag komt uit het boek Flight: A Quantum Fiction Novel geschreven door Vanna Bonta, een Italiaans-Amerikaanse schrijver en actrice. De roman eindigt met het aftellen, op 3 april 2000, naar een wereldwijd massa-gesynchroniseerd feest die de hele mensheid verenigd. Het feest der feesten zal ons verenigen!

World Party Day (P-day)

Fans namen het idee van een wereldwijd synchroon feest over en organiseerde op 3 april 1996 de eerste World Party Day (bekend als World Party I). Het achterliggende idee van World Party Day (P-day) is dat niet vrede het tegenovergestelde van oorlog is maar feest! Een feest, zonder religieuze of politieke banden, waar je het “universeel mensenrecht op plezier, op vrede, en op het leven” viert. Hoe mooi zou het toch zijn als een wereldwijd synchroon feest de mensheid zou verenigen en oorlogen overwon.

Deel dit bericht