1 april – Dag van de Grap | Frivolitédag | Dag van het Eetbare Boek

Dag van de Grap

Ben jij zo’n goedgelovig naïef typetje die in elke 1 april grap trapt? Ik val helaas wel in die categorie en om me voor te bereiden op vandaag heb ik gister me grondig voorbereid. Alle krantenberichten onder de loep genomen, internet afgestruind om maar niet in ieder nieuwsbericht te trappen. Heb me ook voor vandaag voorgenomen om elke bericht te wantrouwen. Maar dan ben ik er nog niet want er lopen hier in huis mensen rond die me graag op de kast jagen en helemaal op 1 april natuurlijk. Kan ze eigenlijk nog geen ongelijk geven ook.

Hoe heet 1 april in andere landen? Een paar voorbeelden:

  • Spanje en Latijns-Amerika, – Dia d’enganyar (gekkendag) op 1 april
  • Zweden – Dymmelsondagen; op de woensdag voor Pasen
  • Frankrijk, Zwitserland en Franssprekend België – Poisson d’avril (dwaas van april)
  • België – verzenderkesdag ( Vlaamse streken ) of aprilvissen
  • Engelstalige landen – April Fool’s Day ( gekkendag )
  • Duitsland en Oostenrijk– Narrentag of Aprilscherz
  • Italië – Pesce d’Aprile ( de dwazen van april )

Internationale Frivolitédag

Op International Tatting Day wordt de handwerktechniek frivolité onder de aandacht gebracht en gepromoot. Een groot voordeel van frivolité is dat je het ook liggend kan doen, ideaal voor als je bedlegerig bent. Maar hoe vier je deze dag? Als je toevallig iets in je klerenkast hebt hangen wat het eindresultaat is van je frivolité werk dan trek je dit aan op Internationale Frivolitédag want een betere manier om frivolité te promoten is er niet!

Wat is frivolité?

Frivolité is de naam van een handwerktechniek. Er wordt over het algemeen aangenomen dat zeelui en vissers aan de basis staan van frivolité. Zij maakten tijdens hun lange zeereizen decoratieve touwwerk voor hun vriendinnen of vrouwen. De (handwerk)techniek die zij gebruikten vertoont een opvallende gelijkenis met frivolité zoals wij dat nu kennen. Het eindresultaat van een frivolitéwerkje lijkt veel op kantkloswerk. Het grootste verschil tussen frivolitékant en kantkloswerk is dat frivolitékant geknoopt is terwijl kloskant gevlochten en geweven kant is.

Dag van het Eetbare Boek

Je zou haast denken dat ik je voor de gek houdt met de Dag van het Eetbare Boek. Helemaal omdat het vandaag 1 april is. Maar niets is minder waar. Dag van het Eetbare Boek, ook wel International Edible Book Festival genoemd, is een dag die ontstaan is in 1999. Bibliothecaris Judith Hoffberg en kunstenaar Béatrice Coron zijn verantwoordelijk voor het idee van het “eetbare boek” en de initiators van het eerste internationale Edible Book Festival.

Hun inspirator was de Fransman Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826), de auteur van het boek “Physiologie du goût, ou Meditations de gastronomie transcendante” (Het wezen van de smaak). Zoals je al verwacht gaat dit boek over eten, eten en nog eens eten. Daarom is er ook gekozen om op of rond zijn geboortedag Dag van het Eetbare Boek te organiseren.

Deel dit bericht