19 mei – Luilak | Belgium Pride | Wereld Voedselrevolutie dag | Wereldhuisartsendag | Wereld IBD-dag | Wereld Whiskydag

Wat is Luilak?

Luilak is waarschijnlijk terug te voeren naar voorchristelijke tijden en moet gezien worden als de verjaging van de stervende winterdemon. De Luilak die wij kennen komt oorspronkelijk uit West-Friesland. Daar was de traditie dat degene die op de zaterdag vóór Pinksteren het laatst uit zijn bed kwam (of er werd eruit gejaagd) de rest van het gezin op “Luilakbollen” moest trakteren. Je snapt wel dat alle kinderen zo vroeg mogelijk opstonden om zeker niet de luilak van de dag te zijn. Ze gingen de straat op om met veel herrie langslapers wakker te maken. Globaal genomen wordt tegenwoordig Luilak gevierd in het gebied tussen Texel en Delft. Rondom Amsterdam en de Zaanstreek wordt Luilak het meest gevierd.

The Belgian PrideParade

Voor wie niet kan wachten op de Amsterdamse Canal Parade….. vandaag is in Brussel The Belgian Pride! Hét coming-out evenement voor vele duizenden homo’s en lesbiennes (en hetero’s) met een feestelijk, politiek en cultureel karakter dat elk jaar plaats vindt op de zaterdag die het dichtste valt bij de 17e mei, de Internationale Dag tegen Homofobie.

Wereld Voedselrevolutie dag

De grote man achter de Food Revolution Day  is Jamie Oliver. Hij heeft een wereldwijde campagne voor gezonder eten opgezet een noemt deze de Food Revolution. Hij wil met deze campagne een debat op gang te brengen die overheden, de voedselindustrie, consumenten en supermarkten aanzet tot nadenken over wat we eten en over hoe we daar gezonde veranderingen in aan kunnen brengen. De Food Revolution wil bereiken dat we allemaal toegang hebben tot goed en vers voedsel en dat we weten hoe we daar een gezonde maaltijd van kunnen maken. Ik zeg: ga de barricade op en stijrd mee met deze revolutie!

Wereldhuisartsendag

In 2010 heeft de internationale huisartsenorganisatie WONCA 19 mei uitgeroepen tot World Family Doctor Day. Eén keer per jaar een dag waarop je stil te staat bij de rol en bijdrage van huisartsen in gezondheidszorgstelsels. Jij en ik verkeren in de positie dat gemiddeld gezien de Nederlandse huisarts op ongeveer één kilometer afstand zit. Hij/zij kent jou goed, weet hoe je thuis situatie eruit ziet en komt bij je langs als het nodig is. Niet overal ter wereld hebben patiënten toegang tot zulke zorg en dienstverlening. Huisartsendag is ook een dag om de vooruitgang te vieren die wereldwijd in de gezinsgeneeskunde wordt geboekt.

Wereld IBD-dag

Op World IBD Day wil de inititator meer begrip kweken voor chronische inflammatoire darmziekten. Maar ook overheden en zorgprofessionals aansporen om actie te ondernemen en steun te tonen aan de tien miljoen mensen wereldwijd die leven met IBD. Welke ziekten behoren tot de chronische inflammatoire darmziekten?

  • colitis ulcerosa
  • de ziekte van Crohn
  • indeterminate colitis

Wereld Whiskydag

Op elke derde zaterdag in mei nodigt World Whiskey Day je uit om een dram (Schotse benaming voor een glas whisky) te proberen en het levenswater te vieren. Het enige wat je nodig hebt om deze dag goed te vieren is een fles Schotse whisky en eventueel wat drinkbroeders. Of je gaat naar een evenement, maar dan zul je de grens over moeten want op worldwhiskyday.com kan ik geen evenement in Nederland vinden. Do dheagh shlàinte!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.