20 mei – Eerste Pinksterdag | Annie M.G. Schmidt-dag | Europese dag van de Zee | Internationale Dag van de Bij | Wereld Metrologiedag | Wereld Fiddledag | Aids Candlelight Memorial

Eerste Pinksterdag

Op Eerste Pinksterdag wordt herdacht dat de “Heilige Geest” neerdaalde over de apostelen en op Eerste Pinksterdag wordt tevens de geboorte van de christelijke kerk herdacht. Volgens Wikipedia is het de negenenveertigste dag ná Pasen of de vijftigste dag ván Pasen. Tis maar net hoe je het bekijkt, toch?

Het feesten met Pinksteren is bij de meeste onder ons wel blijven hangen maar waarom men feest niet. “Jullie moeten de Heer een graanoffer aanbieden uit de nieuwe tarweoogst. Jullie moeten dan uit je woonplaats brood meenemen om het voor de Heer omhoog te heffen…” (Leviticus 23:15-17). Met Pinksteren was de tarweoogst gerijpt en konden de eerste broden aan God worden geschonken. Daarom kwamen Joden uit het gehele land naar Jeruzalem om in de tempel de door God voorgeschreven offers te brengen en om te feesten!

Pinksterweekend staat bol van de activiteiten

Met Pinksteren kun je er lekker op uit trekken want er is weer meer dan genoeg te doen in Nederland; je kunt naar Pinksterfeesten, pop- en jazzfestivals en natuurlijk diverse pinkstermarkten. Als je hier klikt krijg je een website te zien met een overzicht van veel activiteiten.

Internationale Dag van de Bij

Ongeveer één derde van alle gewassen op aarde is afhankelijk voor de bestuiving van bijen. Wat als de bijen zouden uitsterven, wat houdt dat in voor de wereld? Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien. Het initiatief voor een World Bee Day is afkomstig van de imkerverenigingen in Slovenië.

Wereld Metrologiedag

Het thema voor Wereld Metrologiedag 2018 is “Constant evolution of the International System of Units”. Dit thema is gekozen omdat men verwacht dat aankomende november tijdens de Algemene Conferentie over Gewichten en Meetmiddelen een aantal veranderingen in het Internationale Stelsel van Eenheden (SI-stelsel) zal goedkeuren. Het opnieuw definiëren van SI-eenheden zal een sterke basis leggen voor toekomstige technologische ontwikkelingen en voor de wetenschap.

In de herziene SI-stelsel zullen de kilogram, de ampère, de kelvin en de mol opnieuw worden gedefinieerd. De nieuwe definities zullen gebaseerd zijn op vaste numerieke waarden van de Planck-constante (h), de elementaire lading (e), de Boltzmann-constante (kB) en de Avogadro-constante (NA).

(bron: www.vsl.nl)

Wat vieren we vandaag nog meer?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.