16 oktober – Wereldvoedseldag | Internationale Dag van de Wervelkolom | Wereld Brooddag | Wereld Anesthesie Dag

Wereldvoedseldag

De FAO (Food and Agriculture Organization), of Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, riep in 1981 de World Food Day in het leven. Een dag waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld wordt gevraagd want anno 2017 zijn er bijna 820 miljoen mensen die niet zeker zijn dat ze überhaupt eten hebben.

Investeer in voedselzekerheid en plattelandsontwikkeling

De wereld is meer dan ooit in beweging! Er zijn sinds de Tweede Wereldoorlog niet zoveel mensen op de vlucht geweest. Mensen zijn door toenemende conflicten en politieke instabiliteit gedwongen om huis en haard te verlaten. Maar honger, armoede en een toename van extreme weersomstandigheden spelen ook een belangrijke rol in het ontstaan van de huidige migratiegolf.

Er komen meer migranten in ontwikkelingslanden terecht dan in Europa. Omdat in deze ontwikkelingslanden al gebrek is aan veel, verooorzaken de miljoenen vluchtelingen voor interne spanningen. Hoe zorg je er voor dat al deze mensen zich in hun levensonderhoud kunnen voorzien? Zorgen dat de condities dusdanig verbeteren dat mensen zich veilig voelen en zorgen voor voedselzekerheid. Dat is stap één om de migratie problemen aan te pakken. Stap twee is plattelandsontwikkeling en het creeën van banen die niks met landbouw of het platteland te maken hebben,

Internationale Dag van de Wervelkolom

Dit jaar is het World Spine Day (WSD) thema “Your Back In Action”. Hiermee wordt het belang van lichamelijke activiteit en het verbeteren van de houding benadrukt. Volgens de World Health Organization is één op de vier volwassenen niet actief genoeg en uit de groep 15 tot 20 jaar zelfs meer dan 80%. En wat blijkt? Door actief te zijn en te letten op je houding kun je pijn in de rug, nekpijn en andere spinale aandoeningen voorkomen.

Wereld Brooddag

Ben jij klaar voor de 12e editie van Wereld Brood Dag? Waarom ik dit vraag? Nou kijk, het blijkt dat sinds 2006 honderden bloggers uit de hele wereld een brood bakken op Wereld Brood Dag (#wbd2017 of #worldbreadday2017) en daarna de foto van het baksel en het recept posten op hun persoonlijk blog, website of op sociale media. Wil je meer info, klik dan hier. Ik denk dat ik vandaag maar “zoete broodjes” ga bakken.

Wereld Anesthesie Dag

Alhoewel veel meer heren betrokken waren bij de ontwikkeling en het uiteindelijke succesvolle gebruik van anesthesie, krijgt Dr. William Morton alle eer voor de eerste openbare en gelukte ethernarcose in 1846. Deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de geneeskunde wordt op Wereld Anesthesie Dag herdacht.

Count me in!

Ik doe mee! Dat is de naam van de World Anaesthesia Day campagne van 2017. Wat wil men bereiken? Regeringen, ngo’s en andere beleidmakers laten beseffen dat anesthesie essentieel is voor het redden van levens. Zonder de beschikking over veilige en betaalbare anesthesie sterven jaarlijks geheel onnodig 16.9 miljoen mensen. Dit aantal is vier maal hoger dan het aantal mensen dat per jaar bij elkaar opgeteld sterft aan malaria, HIV / AIDS en tuberculose. Te weinig mensen zijn op de hoogte van deze feiten en daar moet verandering in komen. Help jij mee?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.