afbeelding versterkt dag van de coeliakie

16 mei – Internationale Dag van de Coeliakie | Internationale Dag van het Samenleven in Vrede | Internationale Dag van het Licht | Vesak Dag | Totale maansverduistering | Week van de Groeilamp (BE) | Europese Week van het Beroepsonderwijs | Internationale Week van Respect voor de Geboorte

Internationale Dag van de Coeliakie

Elk jaar gebruiken nationale coeliakieverenigingen die aangesloten zijn bij de Association of European Coeliac Societies (AOECS) de maand mei voor workshops en voorlichtingsbijeenkomsten. Op Internationale Dag van de Coeliakie wordt extra aandacht gevraagd voor coeliakie en NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity). Beiden zijn onzichtbare auto-immuunziekten die prima onder controle zijn te houden mits een glutenvrij dieet wordt gevolgd. Volg je niet een glutenvrij dieet dan loop je het risico dat je een reactie krijgt die het slijmvlies van de darm beschadigd. Hierdoor ontstaan andere klachten zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Glutenvrij eten kan dan wel populair zijn als gezondheidsdieet maar voor mensen met coeliakie en NCGS is het geen hype, het is gewoon medisch noodzakelijk!

In verschillende landen worden deze week campagnes en informatieve sessies georganiseerd.  Dat is om informatie te delen over de nieuwste onderzoeken, behandelingen, vroege diagnosecampagnes en diëten die mensen met coeliakie en gluten gerelateerde problemen kunnen helpen hun zijn te verbeteren en het ongemak te verminderen gerelateerd aan levenslange strenge behandeling en dieet.

Coeliakie Awareness Day

Parallel met 16 mei kunnen ook andere landen hun specifieke coeliakiedag hebben. Dat is het geval met de Verenigde Staten van Amerika, die 13 september hebben ingesteld als de Coeliakie Awareness Day. De dag valt specifiek op 13 september omdat dat de datum is van de geboortedag van Dr. Samuel Gee. Hij is de arts die voor het eerst literatuur publiceerde over de aard van coeliakie en de noodzaak van een dieet behandeling.

Coeliac Day Virtual Run

AOECS organiseert samen met de nationale coeliakieverenigingen in heel Europa de Coeliac Day Virtual Run. Het is een Europese online evenement waaraan je kunt deelnemen en wel van 16 mei tot 22 mei. Dit ter gelegenheid van de Internationale Coeliakie Dag en dit jaar ook om de coeliakiepatiënten in Oekraïne te helpen. Maak je geen zorgen, het hoeft geen zwaar en zweterig bedoeling te zijn. Het is makkelijk, gezond en leuk. Je schrijft je gewoon in voor de race, betaalt de deelnamekosten van € 10,00 en je hoppa je doet mee! Woon je in een land waar de euro niet als munteenheid geldt dan betaal je met je creditcard.

Daarna kun je tussen 16 en 22 mei een afstand van 3 of 10 kilometer lopen, rennen of fietsen waar je maar wilt. Vervolgens registreer je je tijd via dezelfde link die je hebt gebruikt bij het registreren voor het evenement. Als je wilt, kun je je resultaten vergelijken met die van andere deelnemers op de race-webpagina. Gaan met die banaan.

Elke topic heeft een informatie-link. Zien? Klik op de dag of week

Deel dit bericht