afbeelding versterkt Werelddag voor Telecommunicatie en de Informatiemaatschappij

17 mei – Werelddag voor Telecommunicatie en de Informatiemaatschappij | Zorgvastgoed Dag | Dag van de Kinderwens | Wereld Hypertensie Dag | Wereld Neurofibromatose Dag | Dag van de Groene Kinderopvang | Landelijke Dag van het Kinder- en Jongerenwerk | Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie | Groene Peper | Verjaardag H.M. Koningin Màxima

Dag voor Telecommunicatie en de Informatiemaatschappij

Het doel van Werelddag voor Telecommunicatie en Informatiemaatschappij (World Telecommunication and Information Society Day) is om mensen bewust te maken van de mogelijkheden die het gebruik van internet en andere informatie- en communicatietechnologieën (ICT) kunnen bieden voor samenlevingen en economieën. En tevens kan helpen om de digitale kloof te overbruggen. Waarom specifiek vandaag? Op 17 mei 1865 in Parijs werd de International Telegraph Convention ondertekend en is de International Telecommunication Union (ITU) opgericht.

Werelddag voor Telecommunicatie en de Informatiemaatschappij?

Wereld Telecommunicatie Dag werd sinds 1969 jaarlijks op 17 mei gevierd. In november 2005 deed de World Summit on the Information Society een beroep op de Algemene Vergadering van de VN om 17 mei uit te roepen tot Werelddag van de Informatiemaatschappij. Waarom? Om de nadruk te leggen op het belang van ICT en het brede scala aan kwesties in verband met de informatiemaatschappij die door WSIS naar voren werden gebracht. In november 2006 besloot de ITU Plenipotentiary Conference in Antalya (Turkije) om World Telecommunication Day en de World Information Society Day om te dopen tot World Telecommunication and Information Society Day.

Digitale technologieën voor ouderen en gezond ouder worden

De vergrijzing van de wereldbevolking zal de bepalende demografische trend van de 21e eeuw zijn. Toch worstelen onze samenlevingen met het zien van de kansen die deze trend kan ontvouwen. Telecommunicatie- en informatiecommunicatietechnologieën (ICT’s) spelen een rol bij het bereiken van gezonder ouder worden, maar helpen mensen ook bij het bouwen van slimmere steden. Daar blijft het niet, ICT’s helpen ook bij bestrijding van discriminatie op basis van leeftijd op de werkplek, zorgen voor financiële inclusie van ouderen en ondersteuning van miljoenen zorgverleners over de hele wereld.

UN Decade of Healthy Ageing

Het thema van dit jaar maakt mensen bewust van de belangrijke rol van telecommunicatie/ICT bij het ondersteunen van mensen om gezond en verbonden te blijven en fysiek -, emotioneel – en financieel onafhankelijk. Het ondersteunen van gezond ouder worden is ook van cruciaal belang voor de duurzaamheid van de economische en gezondheidsstelsels. De International Telecommunication Union (ITU) gaat initiatieven stimuleren die vaart zetten achter het ontwerpen van digitale technologieën voor ouderen en voor gezond ouder worden. Dat zal bijdragen aan het VN-decennium van Gezond Ouder Worden (UN Decade of Healthy Ageing).

Wil je meer weten over deze dagen? Klik op de “dag” voor informatie

Deel dit bericht