14 augustus – Spakenburgse Dagen | Afrikaanse Taaldag | Hagedissendag

Laatste dag van de Spakenburgse dagen

Vandaag is de laatste dag van de in totaal vier Spakenburgse dagen. Nog één dag genieten van de mannen, vrouwen en kinderen in de traditionele klederdracht. Maar er is meer te zien dan klederdracht alleen: er is muziek, een grote braderie, er zijn oude Spakenburgse ambachten, scheepsmodellen worden getoond en in de schilderachtige Oude Haven liggen authentieke botters waarmee je een tochtje over de Randmeren kunt maken. Aan de kinderen wordt ook gedacht; er is een poppenkastvoorstelling voor de kleintjes en een clown voor de wat grotere kinderen. De Spakenburgse dagen kun je met recht een familie uitje noemen.

Afrikaanse Taaldag

Het jy geweet? Vandag is Afrikaanse Taaldag! Daar word algemeen aanvaar dat Afrikaans sy beslag eintlik gekry het met die stigting van die Genootskap vir Regte Afrikaners (GRA) op 14 Augustus 1875 in Dal Josafat, naby die Paarl en daarom word 14 Augustus elke jaar as Afrikaanse Taaldag herdenk.

Voor diegene die de Afrikaans taal niet beheersen volgt hier een vrije vertaling: Wist je dat? Vandaag is het Afrikaans Taaldag! Met de oprichting van de Genootskap vir Regte Afrikaners (GRA) op 14 augustus 1875 te Paarl werd de eerste stap gezet om het Afrikaans te laten erkennen als schrijftaal en daarom wordt 14 augustus jaarlijks gevierd als Afrikaans Taaldag.

Wereld Hagedissendag

Vandaag vieren we Wereld Hagedissendag (World Lizard Day). Ja, deze dag bestaat echt! Maar goed, als er een Internationale Dag van de Slang is, waarom dan niet een Wereld Hagedissendag? In ieder geval zijn alle hagedisliefhebbers, zij het professioneel of hobbymatig, helemaal in hun sas met deze dag want per slot van rekening vinden zij dat de “hun” hagedis weleens wat extra aandacht verdiend. En zo geschiedde.

Hoeveel hagedissensoorten kent Nederland?

Hagedissen behoren waarschijnlijk tot de meest succesvolste en gevarieerde reptielen van deze tijd. De “standaard” hagedis heeft een kop die meestal sterk is, heeft vier poten die aan de zijkant van het lichaam staan en een lange, smalle toelopende staart die bijna net zo groot is als het lichaam. De meeste hagedissen leggen eieren, maar er zijn ook levendbarende soorten: de eieren komen dan in het moederlichaam uit. In Nederland komen van nature vier soorten hagedissen voor: de hazelworm, de levendbarende hagedis, de muurhagedis en de zandhagedis.

Op waarneming.nl kun je per dag zien hoe vaak een hagedis wordt gespot, wie het is en waar. Soms ook voorzien van foto’s. Je kunt hier trouwens terecht voor alles wat te maken heeft met flora en fauna. Misschien een ideetje om je eigen waarnemingen te delen op deze website.

Wist je dat…

  • er ongeveer 4.500 soorten hagedissen zijn?
  • hagedissen op alle continenten voor komen met uitzondering van de poolgebieden?
  • de Mexicaanse korsthagedis en het gilamonster de enige twee bekende giftige hagedissen zijn?
  • de komodovaraan met zijn 3 meter lengte de grootste hagedis van de wereld is?
  • de kleinste hagedis van de wereld de kogelvingergekko is en slechts 1,6 cm lang is?
  • de Tilburgse Terrarium Dagen de oudste en gezelligste reptielenbeurs van Nederland is?

Reptielenbeurzen in binnen- en buitenland

Nederlands grootste terrariumevenement en tevens één van de drie grootste beurzen van Europa vindt op zondag 22 september in Houten plaats. ’s Werelds grootste reptielenbeurs, de Terraristika Hamm, wordt op 14 september gehouden bij onze oosterburen. De grootste Belgische Reptielen, Amfibieën, Insecten, Planten en Aquarium beurs (Naturaria Fair) op 30 september in Antwerp Expo.

Deel dit bericht