13 augustus – Internationale Linkshandigendag

Internationale Linkshandigendag

Sinds 1976 bestaat de Left Handers Day, in goed Nederlands ook wel de Linkshandigendag genoemd. Op Linkshandigendag wordt extra aandacht gevraagd voor alle dagelijkse ongemakken waar wij, ja ook ik, als linkshandigen in een rechtshandige wereld soms letterlijk tegen aanlopen.

Dat linkshandigheid je leven beïnvloedt dat staat als een paal boven water. Overal waar je komt loop je letterlijk en soms figuurlijk tegen problemen aan omdat alles is gebaseerd op een rechtshandige wereld. Bij alle apparaten zitten de knopjes nét aan de verkeerde kant, de kartels van een plastic mes zitten verkeerd, de blikkenopener is niet te hanteren net zoals de schaar en wat dacht je van de ergonomische computermuis? Is leuk als je rechtshandig bent maar een linkshandige kan het net zo goed meteen de prullenbak ingooien. Wat een onding! Met autorijden daarentegen vind ik het wel fijn om links te zijn, schakelen doe je met rechts dus ik kan mijn dominante hand aan het stuur houden. Veel veiliger!

Waar nadelen zijn, zijn ook voordelen!

Kan het ook wel begrijpen dat alles gebaseerd is op een rechtshandige wereld want per slot van rekening is 90% van de mensen rechtshandig. Echter, behoor je tot de 10% linkshandige dan stuit je op behoorlijk veel nadelen. Maar waar nadelen zijn daar zijn ook voordelen! Zo hebben sporters voordeel bij hun linkshandigheid, en er wordt beweerd dat linkshandige een creatieve brein hebben omdat de rechter hersenhelft beter is ontwikkeld. Ben je net zoals ik ook nog ééns linksbenig en je houdt van voetballen? Vele voetbalclubs zullen blij zijn met een linkspoot zoals jij!

Wist je dat?
  • linkshandigheid een erfelijke component heeft?
  • mensen links met slecht associëren en rechts met goed?
  • in het christendom linkshandigheid geassocieerd werd met de duivel?
  • in sommige landen linkshandig zijn verboden is?
  • dat gemiddeld 95% van de kangoeroes linkshandig zijn?
  • mensen met een smalle onderkaak vaker linkshandig zijn?
  • tot halverwege de 20ste eeuw linkshandige kinderen op school rechts moesten leren schrijven?

Op de website van Platform Handschriftontwikkeling staan enkele interessante artikelen over de invloed van linkshandigheid op het handschrift.

Is een linkshandige keeper beter?

Neurologen zeggen dat de dwarskoppeling van de hersenen bij een linkshandige beter is ontwikkeld dan bij een rechtshandige. Anders gezegd: de rechterhelft, die het ruimtelijk inzicht aanstuurt, staat in directe verbinding met de linkerhand. Dat zou in de praktijk moeten betekenen dat bij het stoppen van penalty’s linkshandige keepers in het voordeel zijn. Klopt dat ook? Dat kan kloppen als ze ook linksbenig zijn omdat het afzetbeen belangrijker is dan of je links- of rechtshandig bent. Het afzetbeen bepaalt uiteindelijk naar welke hoek een keeper het liefste duikt.

*In welke hoek schieten penaltynemers het vaakst?

Bij rechtsbenige mensen is het linkerbeen het afzetbeen en dat verklaart waarom rechtsbenige spelers vaak in de linkerhoek schieten. Precies in de hoek die een rechtsbenige keeper als zijn sterkste kant beschouwd. Dat is misschien een reden dat penalty’s in die hoek zo vaak worden gestopt. Voor alle duidelijkheid: de rechterhoek voor de spelers is de linkerhoek voor de doelman.

Conclusie: ik denk dat een linkshandige keeper alleen in het voordeel is als hij rechtsbenig is. Onontbeerlijk zijn een paar stevige voetbalschoenen voor de afzet en degelijke keepershandschoenen mogen ook niet ontbreken.

*(bij dit onderwerp heb ik me laten voorlichten door Floris, medewerker van Skor)

Deel dit bericht