afbeelding versterkt Knuffelendag

12 februari – Knuffelendag | Internationale Darwin Dag | Red Hand Day | Internationale Dag van Kindsoldaten | Sint Piterweek | Week van de Euthanasie | Week van Jeugdpastoraat

foto’s zijn afkomstig van nl.freepik.com

Knuffelendag

De 6e dag in de Valentijns Week is Knuffelendag. Knuffeldag vind ik ook prima. Verwar deze knuffeldag niet met de knuffeldag van 21 januari. Dat is namelijk Wereld (Internationale) Knuffeldag. Hetzelfde doel, maar bedacht door iemand anders. Wat maakt het eigenlijk allemaal uit, uiteindelijk heeft iedere knuffel een helende werking voor lichaam en geest. Oh ja, wel eerst vragen of je iemand mag omhelzen voordat je wordt aangeklaagd wegens ongewenste intimiteiten. Hoe ga je nu knuffelen op 1,5 meter afstand? Lijkt mij een mooie uitdaging. Ben erg benieuwd hoe creatief de lezers van dagenvanhetjaar zijn. Maak een foto van jouw knuffelmoment en plaats deze op social media met hashtag #knuffelchallenge.

Waarom knuffelen op Knuffelendag? Hierom:

  • een omhelzing maakt ons een blij → wanneer we iemand omhelzen komt het gelukshormoon (oxytocine) vrij
  • omhelzingen verlichten stress → het cortisolgehalte wordt hierdoor lager (cortisol=stresshormoon)
  • leerlingen die door een leraar op een gepaste wijze worden aangeraakt zullen eerder vrijwilligerswerk doen
  • 1 omhelzing per dag houdt de dokter weg → de thymusklier wordt gestimuleerd (aanmaak witte bloedcellen)
  • een knuffelend hart is een gezond hart → betere doorbloeding en lagere cortisolgehaltes
  • stellen die elkaar veel knuffelen hebben een hoger oxytocinegehalte
  • met een omhelzing laat je iemand weten dat je om hem/haar geeft

Internationale Darwin Dag

In zijn geboorteplaats, Shrewsbury wordt sinds 2003 de hele maand februari uitgetrokken om hem, Darwin, te herdenken. Buiten zijn geboorteplaats houden we het gewoon bij het vieren van één dag, de International Darwin Day. De missie van Internationale Darwin Dag is om mensen over de hele wereld te inspireren om na te denken en te handelen volgens de principes van intellectuele moed, eeuwige nieuwsgierigheid, wetenschappelijk denken, en honger naar waarheid zoals belichaamd door Charles Darwin.

Darwin Day zal door de Verenigde Naties en haar leden worden gevierd als een kans voor internationale partnerschappen door middel van de gemeenschappelijke taal van de wetenschap voor het algemeen welzijn van iedereen.

Door Natuurlijke Selectie vergaarde Darwin bekendheid

Charles Darwin, geboren op 12 februari 1809 in het Verenigde Koninkrijk, gestorven op 19 april 1882. Deze natuurwetenschapper was verantwoordelijk voor een aantal zeer belangrijke boeken waarin hij diverse theorieën presenteerde die zorgde voor een compleet andere kijk op de wereld. Zijn bekendste boeken zijn:

  1.  Over het ontstaan van soorten; een invloedrijk boek waarin hij zijn evolutietheorie beschrijft. De term “natuurlijke selectie” wordt geboren.
  2. De afstamming van de mens – en selectie in relatie tot sekse; in dit boek wordt voor het eerst geopperd dat aapachtige en alle mensen één en dezelfde voorouder hebben.
  3. Het uitdrukken van emoties bij mens en dier; dit boek vormt nog steeds de basis voor onderzoek naar gelaatsuitdrukkingen en emotionele leven van mensen en dieren.

Red Hand Day

Jaarlijks vindt op 12 februari Red Hand Day plaats. Red Hand Day staat ook bekend onder de naam: Internationale dag tegen de Inzet van Kindsoldaten. Nadat in 2002 het Facultatief Protocol van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind voor de bescherming van kinderen in gewapende conflicten in werking trad ging in datzelfde jaar Red Hand Day van start. Dit protocol is intussen door meer dan 170 regeringen aanvaard. Logischerwijs aanvaarden de rest van de landen die lid zijn van de VN dit protocol niet.

Red Hand is Wereldwijd protestsymbool

De “rode handen” zijn het wereldwijd protestsymbool om nee te zeggen tegen de rekrutering en inzet van kindsoldaten. Vandaag worden wereldwijd honderdduizenden rode handafdrukken verzameld en overhandigd aan politici en verantwoordelijke partijen, met inbegrip van de VN-secretaris-generaal. Heeft deze actie en internationale dag enige invloed gehad? Misschien wel maar er zijn nog steeds meer dan 250.000 meisjes en jongens die wereldwijd als soldaten worden gedwongen om te vechten, seksueel worden misbruikt of het sloofje van de rebellenleider zijn.

Er starten vandaag nog 3 zeer uitlopende “weken van”

Deel dit bericht