afbeelding versterkt beloftedag

11 februari – Beloftedag | Schrijf-ze-VRIJdag Vlaanderen | Greenchoice Warmetruiendag | Europese dag van alarmnummer 112 | Internationale Dag voor Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap | Wereldziekendag | Internationale Fiets naar je Werkdag in de Winter | Nationale Uitvindersdag | New York Fashion Week

Beloftedag

Beloftedag (Promise Day) is een van de meest romantische en betekenisvolle dagen van Valentijnsweek. Neem je tijd en denk na over alle mooie dingen die je jouw Valentijn wilt beloven. Het zou een belofte kunnen zijn om er altijd voor hem of haar te zijn, of beloven dat je eindelijk die reis gaat boeken die al heel lang op jullie verlanglijstje staat. In ieder geval, denk goed na over je belofte want het moet wel een betekenisvolle belofte zijn die je ook gaat nakomen! Ik hanteer in mijn leven de regel: kun je iets niet nakomen dan moet je het ook niet beloven.

Trouwen op Beloftedag

Wat een leuke persoonlijke bijkomstigheid voor mijn partner en ik zelve is, is dat we 11 jaar geleden getrouwd zijn op Beloftedag. Heb ik me toen echt beseft wat de woorden van de trouwambtenaar inhielden? Weten jullie nog wat de trouwambtenaar zegt voordat je ja brult op het stadhuis? Dat zijn de volgende woorden: Jullie zijn voor mij, ambtenaar van de burgerlijke stand verschenen, om, in tegenwoordigheid van ons allen te verklaren dat je bereid bent je aan de wettelijke verplichtingen te houden.

Nu ik dit zo lees denk ik : Poehee, daar staat wel wat hé. Alleen al de woorden je bereid bent. Dat zit dichtgemetseld! Er wordt letterlijk tegen je gezegd dat je zonder bezwaar iets doet. In dit geval je aan de wettelijke verplichtingen van het huwelijk te houden. Weet jij nog wat de wettelijke verplichtingen zijn? Ik moet bekennen dat ik geen flauw idee meer heb. Komt vast door de medicijnen dat ik dat niet meer weet.

Schrijf-ze-VRIJdag Vlaanderen

Schrijf-ze-VRIJdag is een evenement dat sinds 1990 georganiseerd wordt door Amnesty International Vlaanderen. Op deze dag schrijven leerlingen (10 tot 18 jaar) en leerkrachten dit schooljaar brieven voor vier personen die gevangen zitten zonder dat ze een eerlijk proces kregen. De brieven zijn gericht aan de autoriteiten en eisen een rechtzetting van deze onrechtvaardige situatie. Elk jaar wordt gekozen voor een nieuw jaarthema. Schrijf-ze-VRIJdag 2022 heeft als thema Recht Op Recht.

Voor wie schrijf je op Schrijf-ze-VRIJdag?

Je komt dit jaar in actie voor vier mensen die na een oneerlijk proces achter de tralies zijn beland. Klik op informatie als  je meer informatie wilt

Ciham Ali → geboren in de Verenigde Staten en opgegroeid in Eritrea. Ze werd in 2012 opgepakt door de Eritrese politie en werd daarna nooit meer gezien.
Bernardo Caal Xol → landrechtenverdediger uit Guatemala werd valselijk beschuldigd van geweldpleging. Hij werd in 2018 tot zeven jaar cel veroordeeld na een schijnproces.
Mikita Zalatarou (17 jaar) → uit Belarus werd in 2020 gearresteerd en onder meer beschuldigd van de organisatie van grootschalige wanorde. Veroordeeld tot 5 jaar in een tuchtkolonie
Nasrin Sotoudeh → mensenrechtenadvocaat uit Iran werd veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 stokslagen na een vals proces. Alleen omdat ze een andere mening heeft.

Blijven nog genoeg dagen over die een vermelding waard zijn

Deel dit bericht