10 oktober – Dag van de Duurzaamheid | Donorweek | Week van de Veiligheid | Europese Week van de Lokale Democratie | Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheidszorg | Internationale Dag tegen de Doodstraf | Wereld Daklozendag

Dag van de Duurzaamheid

Op initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda laten bedrijven, burgers, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties samen zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend. Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid vinden door heel Nederland duurzame activiteiten plaats, enkele willekeurige voorbeelden zijn:

  • Meatless Monday; een dagje zonder vlees
  • de Dutch Sustainable Fashion Week 7 t/m 16 oktober vraagt aandacht voor duurzame mode
  • de Energy Battle; landelijke energiebesparingswedstrijd voor gemeenten

Wil je meer informatie en/of ben je benieuwd naar alle activiteiten, klik dan hier.

Donorweek 10 t/m 17 oktober

Vorige maand is een nieuw wetsvoorstel over orgaandonatie aangenomen door de Tweede Kamer. Dat zorgde voor heel wat commotie en misverstanden met als resultaat dat mensen die al donor waren gingen zich nu afmelden. Om Máxima te citeren: “dat was een beetje dom”. Want, beste mensen, zolang de Eerste Kamer nog geen besluit over het wetsvoorstel heeft genomen verandert er niets maar dan ook helemaal niets aan het huidige systeem. En de kans dat het door de Eerste Kamer komt is zo goed als nihil. Dus waarom dan je donorschap beëindigen?

Maak je keuze kenbaar op orgaandonatie.nu want voor ruim 1.000 mensen die nu op de wachtlijst staan blijft het van levensbelang dat zoveel mogelijk mensen hun keuze vastleggen.

Week van de Veiligheid

Het is voor iedereen goed om in oktober eens stil te staan bij het thema veiligheid. De ervaring leert dat juist in de donkere wintermaanden criminaliteit stijgt. Tijdens deze week organiseren veel gemeenten activiteiten om ondernemers en burgers te steunen in hun strijd tegen criminaliteit. Op zoek naar meer informatie? Klik hier.

Europese Week van de Lokale Democratie 

Het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa organiseert jaarlijks de Europese Week voor de Lokale Democratie. Dit jaar met het thema: “Samen leven in multiculturele samenlevingen: respect, dialoog, interactie.”. Het doel van deze week is burgers een beter inzicht te laten krijgen in de lokale besturen en de burgers aan te moedigen om lokaal actief te worden

Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheidszorg 

Het thema van dit jaar zal bijdragen om de geestelijke gezondheidszorg meer bekendheid te geven en mensen te onderwijzen over het stigma, de isolatie en discriminatie waarmee mensen met geestelijke gezondheidsproblemen, hun gezinnen en verzorgers anno 2016 mee te maken hebben.

Internationale Dag tegen de Doodstraf 

De 14e Werelddag tegen de Doodstraf wil pleiten voor vermindering van het aantal opgelegde doodstraffen vanwege terroristisch gerelateerde misdrijven. Regeringen rechtvaardigen zich door te zeggen dat ze de doodstraf invoeren c.q. uitvoeren uit bescherming van het land en de bevolking. Is dat een legitieme reden?

Wereld Daklozendag

Diverse instanties, gemeenten en/of kerken organiseren op andere dagen hun eigen daklozendag maar officieel staat 10 oktober sinds 2010 in de boeken als Wereld Daklozendag.

Het is goed om even stil te staan bij de 31.000 mannen, vrouwen en kinderen in Nederland die dak- en thuisloos zijn. Niet iedere dakloze heeft gekozen voor dat bestaan, vergeet niet dat er niet veel hoeft te gebeuren in iemands leven om te eindigen als dakloze.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.