9 oktober – Nationale Krokettendag | Nationale Bokbier Dag | Dag van de Populier | Wereld Post Dag

Nationale Krokettendag

Vandaag is de geboortedag van culinair journalist en mega krokettenliefhebber Johannes van Dam en ter nagedachtenis aan hem is de Krokettendag in het leven geroepen. Niet alleen Johannes van Dam at graag een kroketje, klaarblijkelijk wij allemaal. De Nederlander eet meer dan 25 kroketten per jaar, dat komt neer op een totaal van ruim 300 miljoen!

Krokettenfeitjes op Krokettendag:

  • de vleeskroket is een culinair hoogstandje uit Frankrijk; in 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV al over een recept voor “croquets”
  • was in die tijd een chique warm tussengerecht ter grootte van een ei dat werd opgediend voor de soep
  • het oudste Nederlandse krokettenrecept dateert uit 1830
  • het was een luxe product voor de gegoede burgerij, na de Tweede Wereldoorlog werd het een snack
  • het wereldrecord kroketten eten staat op 68 stuks in één uur.

In België wordt met een kroket meestal een aardappelkroket bedoeld, daar zit alleen aardappelpuree in. In Nederland stoppen we eigenlijk alles in een kroket van pepernoot tot zuurkool, van ei tot bier het maakt ons allemaal niks uit.

Nationale Bokbier Dag

Houd je van bokbier en je wilt vandaag iets gaan ondernemen dan is Zutphen de stad waar je zijn moet. Vandaag vindt namelijk de 20ste editie van de Nationale Bokbierdag plaats, reden voor een feestje! Houd er wel rekening mee dan je niet de enige bent die naar Hanzestad Zutphen gaat, maar liefst 100.000 mensen worden er verwacht. Ze komen niet alleen voor het bokbier, de traditionele historische optocht van onder andere oldtimers en bierwagens met paarden trekt ook veel bekijks.

Er valt meer te beleven in Zutphen: er is een kinderkermis, de Bokbiermarkt en dankzij de samenwerking met RadioNL veel liveoptredens van artiesten van vaderlandse bodem. Het mooiste komt nog, de toegang is gratis!

Dag van de Populier

De Stichting Probos en het VARA radioprogramma Vroege Vogels organiseerde vorig jaar op de tweede zondag in oktober voor de eerste keer de Dag van de Populier. Met deze dag wilde de organisatoren de meest Hollandse cultuurboom uit het slop trekken en het ecologisch belang van de populier benadrukken. Op die zondag werden daarom in heel Nederland diverse populierenexcursies georganiseerd. Tot nu toe heb ik niets kunnen vinden over een tweede Dag van de Populier, of het moet volgende week zondag zijn.

Wereld Post Dag

World Post Day wordt jaarlijks op 9 oktober gevierd omdat op 9 oktober 1874 in het Zwitserse Bern de Universal Postal Union werd opgericht. Sinds de oprichting (1969) van Wereld Post Dag worden er jaarlijks over de hele wereld festiviteiten georganiseerd. Veel landen gebruiken deze dag om nieuwe postale producten en diensten te introduceren of te promoten.

Het doel van deze dag zou moeten zijn: de blik naar binnen richten en manieren vinden om de kwaliteit en snelheid qua post- en pakketbezorging omhoog te krijgen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.