9 oktober – Nationale Krokettendag | Wereld Post Dag UPU | Nationale Donorweek | Week van de Veiligheid | Nationale Energie Week | Europese Week van de Lokale Democratie

Nationale Krokettendag

Vandaag is de geboortedag van culinair journalist en mega krokettenliefhebber Johannes van Dam en ter nagedachtenis aan hem is de Krokettendag in het leven geroepen. Niet alleen Johannes van Dam at graag een kroketje, klaarblijkelijk wij allemaal. De Nederlander eet gemiddeld meer dan 25 kroketten per jaar, dat komt neer op een totaal van ruim 300 miljoen!

In België wordt met een kroket meestal een aardappelkroket bedoeld, daar zit alleen aardappelpuree in. In Nederland stoppen we eigenlijk alles in een kroket van pepernoot tot zuurkool, van ei tot bier het maakt ons allemaal niks uit.

Wereld Post Dag UPU

World Post Day wordt jaarlijks op 9 oktober gevierd omdat op 9 oktober 1874 in het Zwitserse Bern de Universal Postal Union (UPU) werd opgericht. De Nederlandse TNT Post (toen PTT) werd UPU-lid op 1 juli 1875. Sinds de eerste Wereld Post Dag (1969) worden er jaarlijks over de hele wereld festiviteiten georganiseerd . Veel landen gebruiken deze dag om nieuwe postale producten en diensten te introduceren of te promoten. Het doel van deze dag zou moeten zijn: de blik naar binnen richten en manieren vinden om de kwaliteit en snelheid qua post- en pakketbezorging omhoog te krijgen

Nationale Donorweek (9-16 oktober) 

Elk jaar vindt in oktober de Nationale Donorweek plaats. Tijdens deze week vragen de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), het ministerie van VWS, vele gezondheidsfondsen en patiëntenorganisaties aandacht voor orgaan- en weefseldonatie. Het doel van de Donorweek is mensen te stimuleren om wel of geen donor te worden en dat vast te leggen in het Donorregister.

Eind 2016 stonden bijna 2.000 mensen op de wachtlijst; wachtend op een orgaan, cornea of hartklep. Jouw keuze is voor hen echt iets van levensbelang. Vorig jaar gaven 235 mensen organen en 1.655 mensen weefsels na hun dood. Hierdoor kregen bijna 2.300 mensen en orgaan, cornea of hartklep van een overleden donor. Zeg JA en wordt ook donor want jouw dood kan levens redden!

Week van de Veiligheid (9-15 oktober)

Het is voor iedereen goed om in oktober eens stil te staan bij het thema veiligheid. De ervaring leert dat juist in de donkere wintermaanden criminaliteit stijgt. Tijdens deze week organiseren veel gemeenten activiteiten om ondernemers en burgers te steunen in hun strijd tegen criminaliteit. Op zoek naar meer informatie? Klik hier.

3e Nationale Energie Week (9-15 oktober)

Tijdens de Nationale Energie Week komt alles en iedereen samen op het gebied van duurzame energieopwekking en energiebesparing. Hierdoor krijg je de kans voor het aangaan van samenwerkingsverbanden, het leggen van nieuwe contacten, het creëren van naamsbekendheid, relatiebeheer en de mogelijkheid deel te nemen aan workshops en debatten.

Europese Week van de Lokale Democratie 

Het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa organiseert jaarlijks de Europese Week voor de Lokale Democratie. Dit jaar met het thema: “Samen leven in multiculturele samenlevingen: respect, dialoog, interactie.”. Het doel van deze week is burgers een beter inzicht te laten krijgen in de lokale besturen en burgers aan te moedigen om lokaal actief te worden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.