afbeelding versterkt tijdreiziger dag

8 december –Doe Alsof Je Een Tijdreiziger Bent Dag | Pansexual Pride Day | Verlichting van Boeddha | Onbevlekte Ontvangenis van Maria

Doe Alsof Je Een Tijdreiziger Bent Dag

Het is vandaag Doe Alsof Je Een Tijdreiziger Bent Dag (Pretend To Be A Time Traveller Day), een dag met zo’n naam kan maar uit één land komen, de Joe Naait Um Steeds of America! Het idee er achter is om je vandaag te verkleden als een tijdreiziger uit de toekomst óf uit het verleden. De kunst is om de hele dag in deze rol te blijven. Het leuke hieraan is dat je dan net doet als of je oprecht verbaasd bent over bepaalde uitvindingen en deze absoluut niet begrijpt, zo’n beetje à la Catweazle.

De meest gedenkwaardige tijdreiziger ooit

Voor degene die niet weten wie Catweazle was: hij was een excentrieke, niet bekwame, stinkende tovenaar uit de 11de-eeuw die door een mislukte toverspreuk in de tweede helft van de jaren zestig in Engeland belandt. Wat keek ik graag naar deze Engelse kinderserie ( 1970-1971 ). Mijn tijdreizigers-lievelingsboek is sinds mijn kinderjaren Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman. Wat sloeg mijn fantasie sloeg op hol, ik wilde ook kunnen reizen in de tijd. Tja het is er nooit van gekomen.

Pansexual Pride Day

Pansexual Pride Day is een dag waarop je, en dit vertaal ik dan letterlijk: met trots uitdraagt dat je panseksueel bent. Hoe we dit gaan vieren? Heel simpel. Op Pansexual Pride Day draag je kleren in de kleuren van de pansexual pride day vlag, te weten: roze, geel en blauw.

Wat is het verschil tussen een biseksueel en een panseksueel?

Een panseksueel persoon kan op beide geslachten vallen, maar panseksualiteit gaat verder dan biseksualiteit. Een panseksueel valt op iemands persoonlijkheid en niet op de uiterlijke en/of geslachtskenmerken van een persoon. Zo kan een panseksueel persoon zich ook seksueel en romantisch aangetrokken voelen tot bijvoorbeeld interseksuele mensen en transgender mensen. Dat is het grote verschil met biseksualiteit. Een biseksueel voelt zich fysiek, emotioneel en/of romantisch aangetrokken tot mensen van zowel hetzelfde als het andere geslacht. Voel jij je seksueel aangetrokken tot iemands intelligentie dan hebben we daar ook een naam voor. Dan ben je sapioseksueel.

Verlichting van Boeddha

De Verlichting van Boeddha, ook wel Bodhi-dag genoemd, is een jaarlijks terugkerend feest van de Mahayana-boeddhisten maar deze dag wordt niet zo algemeen gevierd als feesten waarbij de geboorte van Boeddha centraal staat. De Mahayana-boeddhisten herdenken vandaag dat Boeddha onder een ficus religiosa (bodhiboom) het ware inzicht, de verlichting, kreeg.

Hoe vier je Bodhi-dag?

  • het zingen van sutras (boeddhistische teksten)
  • het doen van vriendelijke handelingen naar andere mensen en dieren
  • het bestuderen van de Dhamma
  • extra mediteren

Onbevlekte Ontvangenis van Maria

Elk jaar op 8 december viert de Katholieke Kerk het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van de heilige Maagd Maria. Veel niet-katholieke denken dat het betekent dat Maria maagd was toen ‪Jezus‬ geboren werd. Maar de onbevlekte ontvangenis slaat op Maria’s eigen geboorte, niet op de maagdelijkheid van Maria en het slaat op de bijzondere status van Maria.

Onbaatzuchtig of uit eigenbelang?

Maria werd in de moederschoot (“ontvangenis”) met een onbevlekte ziel ontvangen vanwege haar latere uitverkiezing als de moeder van Jezus Christus. De Zoon van God moest toch wel een moeder hebben die vrij van zonde was, inclusief vrij van erfzonde. Jezus moest zonder zonde ter wereld komen daarom kon Maria niet behept zijn met welke zonde dan ook. Je kunt daarom gerust concluderen dat zij preventief verlost was van welke zonde dan ook, niet door eigen verdienste maar uit pure genade van God. Of was het een stukje eigenbelang van God?

Deel dit bericht