8 april – Dag van de Bril | Museumweek | Week tegen Rugpijn | Dag van de Roma

Dag van de Bril

De voormalige 3FM radio-dj Giel Beelen riep enkele jaren geleden 8 april uit tot “Dag van de Bril” en riep collegae dj’s, nieuwslezers en bekende Nederlanders op om 8 april een bril op te zetten in plaats van de contactlenzen in te doen. Want voor een bril hoef je je absoluut niet te schamen, het is modieus en soms staat het mensen het ook gewoon goed. Om de dag kracht bij te zetten posten vandaag veel mensen op sociale media een foto van zichzelf met een (wc)bril op, en dat noemen we dan heel toepasselijk een #brilfie.

Nationale Museumweek

Je kunt tot en met 14 april met korting of zelfs soms gratis naar het museum om onze nationale pronkstukken te bewonderen. Wat is nou lekkerder dan slenteren door het museum en je te vergapen aan de uitgestalde pronkstukken? Buiten dat het je fantasie prikkelt is het ook leerzaam. Grote of kleine musea met de meest prachtige collecties over geschiedenis, kunst, wetenschap tonen óns enorme culturele kapitaal. Het thema van 2019 is: “Ontdek samen ons echte goud, dichterbij dan je denkt”. Ben je op zoek naar één van de 400 deelnemende musea? Klik hier.

Week tegen Rugpijn

Geen sinecure om extra aandacht te vragen voor rugpijn. Want volgens Fysius Rugexperts, de initiator van deze week, hebben in Nederland meer dan 2 miljoen volwassenen last van terugkerende rugpijn. Als je last hebt van terugkerende rugpijn dan komt Week tegen Rugpijn als een cadeautje uit de lucht vallen. Fysius Rugexperts bied je deze week een gratis telefonisch consult aan. Fysius heeft zich als doel gesteld om zoveel mogelijk mensen te informeren over de mogelijkheden om rugklachten te verhelpen. Klik hier om je aan te melden voor een gratis telefonisch consult.

Internationale dag van de Roma

Op Internationale dag van de Roma erkennen we de rijke culturele erfenis en tradities van de Roma en hun bijdragen aan Europa en de Verenigde Staten. Het is ook een dag waarop we oog hebben voor hun leefsituatie. Roma zijn de meest achtergestelde etnische groep van Europa. In heel Europa worden de fundamentele rechten van de Roma nog steeds regelmatig geschonden. Herhaaldelijke gevallen van racistisch geweld en haatzaaierij tegen Roma worden regelmatig gemeld. Roma worden ook gediscrimineerd bij toegang tot werk, onderwijs, gezondheidszorg en openbare en sociale diensten.

Het meest alarmerende zijn de schendingen van de huisvestingsrechten van de Roma in Europa. De schendingen beperken zich niet alleen tot geen toegang hebben tot huisvesting. Het gaat ook over gedwongen uitzetting en systemische vernietiging van Romeinse nederzettingen. Feit blijft dat het recht op behoorlijke huisvesting ook een fundamenteel mensenrecht is.

Sinti en Roma in Nederland

In Nederland maken we een onderscheid tussen Sinti en Roma, het verschil heeft te maken met datum van vestiging. Met Roma wordt bedoeld de groep mensen die voornamelijk uit Oost-Europa komen en zich in de negentiende en twintigste eeuw in Nederland vestigden. Met Sinti bedoelen we de mensen die uit Frankrijk en Duitsland komen en die zich tussen 1900 en 1920 hier hebben gevestigd.

Deel dit bericht