9 april – Dag van het Internet der Dingen | Dag van de Finse taal | Wees Vriendelijk Tegen Advocaten dag

Internationale Dag van het Internet der Dingen

Het internet verbindt mensen maar het internet verbindt ook mensen met objecten (dingen) zoals machines, auto’s, de thermostaat of koelkast. Daar komt de naam “Internet of Things” (IoT) vandaan, ook wel “het internet der dingen” genoemd. Een voorbeeld hiervan is het op afstand bedienen van je verwarming. En daar schuilt ook meteen het grootste gevaar, het verlies van privacy en het online gevaar zonder dat jij er iets van merkt. Hackers liggen overal op de loer!

Internet of Things Rotterdam

Het Internet of Things (IoT) brengt connectiviteit naar een nieuw niveau, maakt innovatie mogelijk, maar vraagt ook om exploratie, onderzoek en debat. Het centrale thema voor 2019 is: Who’s in Charge? Met andere woorden: wie is verantwoordelijk en heeft zeggenschap, wat is de invloed op onze maatschappij en cultuur. Wat is de rol van de overheid? Ben je daar in geïnteresseerd, dan is Rotterdam the place to be. Morgen vindt namelijk de Rotterdamse editie van de International Internet of Things Days plaats. Klik hier voor meer informatie.

Dag van de Finse taal

Op 9 april vieren de Finnen in en buiten Finland Mikael Agricola Dag, ook wel Dag van de Finse Taal genoemd. Mikael Agricola (ca. 1510 – 9 april 1557) wordt vaak de grondlegger van de Finse geschreven taal genoemd en was één van de meest prominente voorstanders van de Protestantse Reformatie in Zweeds Finland.

Het Fins en haar dialecten

In Finland zijn zeven (hoofd)dialecten te onderscheiden. Als je alles bij elkaar optelt wat op Wikipedia vermeld staat dan kom je op meer dan 30 verschillende dialecten uit. De eerste van de twee bekendste dialecten is het Lounaismurre (Zuidwestdialect), de tweede is het Stadin slangi dialect (Helsinki en omstreken). Het Lounaismurre, ook wel spreek-Fins genoemd, wordt in bijna heel Finland gesproken. Sanon näin, se on vain, että se tietää. Tis maar goed dat Google Translate bestaat.

Internationale Wees Vriendelijk Tegen Advocaten dag

Aan het imago van de advocaat kan veel verbetert worden. Van oudsher heeft deze beroepsgroep te maken met veel vooroordelen. De associatie die het bij mij oproept is: partijdig, duur en elitair. Maar goed, de advocaat heeft het ook niet altijd even makkelijk. Natuurlijk, men kiest bewust welke kant van de advocatuur men op gaat. Maar toch, het lijkt mij toch niet altijd even makkelijk om een beroepscrimineel die meerdere moorden op zijn geweten heeft naar eer en geweten juridische bijstand te verlenen. Ook al heb je daar zelf voor gekozen. Maar dit terzijde.

Steve Hughes is de initiatiefnemer voor de International Be Kind To Laywers Day. Met deze dag neemt hij het op voor de advocaten. Doordat hij zelf vrij intensief met advocaten samenwerkte was hij van mening dat de vooroordelen waarmee deze groep te kampen heeft onterecht waren. Dat is de reden dat hij op de proppen kwam met de Be Kind To Laywers Day. Steve vond dat als er een speciale dag is om het bestaan noppenfolie te vieren of ijs er op zijn minst een “dag van” voor advocaten moest zijn. Dus vandaag niet zeggen: een advocaat? is alleen lekker met slagroom, noodzakelijk kwaad, heeft geen inlevingsvermogen en is partijdig. Vandaag geven we de advocaat een knuffel!

Deel dit bericht