7 april – Internationale Snailpapers Dag | Wereld Gezondheidsdag | Genocide Herdenkingsdag Rwanda | Internationale Dag van de Bever

Internationale Snailpapers Dag

Wat betekent het woord snailpapers nou precies? Hiermee wordt niets minder dan de ouderwetse papierenkrant bedoeld! Het woord snailpapers is een direct afgeleide van het woord snail mail. De Engelse vertaling voor slakkenpost. Waarom noemen ze het “slakkenpost”? Omdat een handgeschreven brief of ansichtkaart veel langer onderweg is dan een e-mail.

Dat geldt ook voor de papieren krant versus digitale krant. De digitale krant kan boven op het nieuws springen en a la minuut verslaggeving doen. De papier krant komt altijd later met het “laatste nieuws”. Vandaar de uitdrukking “slakkenkrant”. Er gaat toch niets boven de papieren krant in je hand! Lang leve de papier krant! Lang leve slakkenkrantendag. Hoezee, hoezee, hoezee.

Wereldgezondheidsdag: “Depression: let’s talk”

In oktober 2016 is de World Health Organization (WHO) gestart met een één jaar durende bewustwordingscampagne die beoogd dat mensen met een depressie hulp gaan zoeken en hulp gaan krijgen. Omdat de WHO zo begaan is met dit onderwerp werd besloten om op World Health Day 2017 hier het focuspunt van te maken, en terecht.

Heb je last van een depressie? Laten we praten.

De angst voor stigmatisering en discriminatie en het ontbreken van ondersteuning voor mensen met psychische stoornissen zijn de oorzaken dat veel mensen een depressie niet de behandeling krijgen (zoeken) die ze nodig hebben. Dat was voor de WHO de reden om dit jaar op Wereld Gezondheidsdag de bewustwordingscampagne “Depression: let’s talk” te starten.

Nederland: feiten en cijfers

  • zo’n 546.500 volwassenen maken per jaar een depressieve episode door
  • bijna 800.000 mensen hebben een stemmingsstoornis
  • 13 % van de Nederlandse moeders krijgt te maken met een postnatale depressie
  • van de kinderen met depressieve ouders ontwikkelt 40 % een depressie voor het 18e jaar
  • de economische kosten van de ziekte depressie worden (conservatief) geschat op 1,5 miljard euro

Voor iemand met een depressie is praten met een vertrouwenspersoon vaak de eerste stap op weg naar behandeling en herstel. Gelukkig is depressie een ziekte die te behandelen is.

Herdenkingsdag Slachtoffers van de Rwandese Genocide

Vandaag is de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Rwandese Genocide. De datum 7 april is gekozen omdat dit de eerste dag van de genocide uit 1994 in Rwanda was. Uiteindelijk werden tijdens deze genocide tussen de 800.000 en één miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord in slechts 100 dagen tijd. Eveneens werden tijdens de genocide tussen de 250.000 en 500.000 vrouwen en meisjes verkracht.

Internationale Dag van de Bever

De bever is een enorm belangrijk nuttig dier voor onze natuurgebieden en wetlands. Zij zijn het namelijk die het natuurlijk onderhoud voor hun rekening nemen. Ze houden bijvoorbeeld de boomgroei in toom met hun houtbehoefte van wel 4.000 kilo per jaar. De bever is degene die zorgt voor diversiteit in de natuur, door de dammen kunnen kunstmatige meertjes ontstaan waarin flora en fauna welig tiert.
Het mooiste is dat ze alles van een om geknaagde boom gebruiken; ze eten de knoppen, schors en bladeren op en met de rest van de boom bouwen ze burchten en dammen ze beken af.

BeverBiesboschcentrum Dordrecht organiseert speciaal voor vandaag leuke excursies. Meld je aan voor één van de beverexcursies en ontvang een gratis beverhandpop.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.