6 april – Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede | Werelddag van het Fluiten

Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede

Op 23 augustus 2013 riepen het International Olympisch Comité (IOC) en de Verenigde Naties (VN) 6 april uit tot de Internationale Dag van de Sport voor Ontwikkeling en Vrede (IDSDP) en sindsdien staan internationale-, regionale-, nationale sportorganisaties elk jaar stil bij de rol die sport speelt in onze samenleving. Sport verbroedert, sport bevordert de vrede. Sport kan bijdrage aan meer verdraagzaamheid, onderling respect, begrip, solidariteit en sociale integratie. Sporten bevordert de gezondheid!

Doe jij mee aan de #Juggle4Equality challenge?

Iedereen mag mee doen aan de #Juggle4Equality challenge. Of met je handen,voeten of hoofd wilt jongleren, dat beslis jij. Alles mag en dat geldt ook voor de voorwerpen hoe creatiever hoe beter. Van ijshockey puck tot frisbee, wees creatief is het devies. Hoe doe je mee aan de challenge?

  • film tenminste 10 jonglages (of meer), mag alleen maar mag ook met anderen
  • deel de video op social media met hashtag #Juggle4Equalite
  • daag 10 vrienden uit om mee te doen aan de #Juggle4Equality challenge

De #Juggle4Equality challenge wordt door de IDSDP gelanceerd en is gebaseerd op de nummer 10 van de 17 werelddoelen voor duurzame ontwikkeling: verminderen ongelijkheid binnen en tussen landen.

Werelddag van het Fluiten

Nee, deze dag gaat niet over de vogeltjes die fluiten of over een voetbalwedstrijd fluiten. Deze dag gaat gewoon over fluiten met je getuite lippen. Ik beken, ik fluit regelmatig een melodietje gewoon omdat het lekker ontspannend is.
Valt me trouwens op dat “men” over het algemeen niet zoveel meer fluit. Het is dan maar goed dat er een Werelddag van het Fluiten is die mensen juist aanspoort om te gaan fluiten.

Spreekwoorden en uitdrukkingen

  • een fluitje van een cent (= een eenvoudige taak.)
  • er naar kunnen fluiten (= het niet krijgen)
  • ergens naar kunnen fluiten (= het beslist niet krijgen)
  • hij begreep er geen fluit van (= hij begreep er niets van)
  • naar iets kunnen fluiten (= iets (wat je uitleent) niet meer terug krijgen)
  • op zijn boerenfluitjes (= slordig)
  • een meisje dat fluit moet het huis uit (= meisjes horen niet in het openbaar te fluiten)

Meisjes horen niet in het openbaar te fluiten!

Hoe vaak ik dat niet gehoord heb…..we gaan even terug in de tijd. Mijn moeder heeft de boekhouding van een, voor de jaren ’70 een echte “haute couture” dames kleding zaak, gedaan. Vaak ging ik met mijn moeder mee omdat ik nog te jong was om alleen thuis te blijven. Ik vond dat totaal niet erg, ik vermaakte mij met het sorteren van kleerhangers. Je moet toch iets te doen hebben om de tijd te doden, niet dan? De hoofdverkoopster van deze winkel vond dat ik dan voor al mijn inspanningen een embleem (patches) mocht uitzoeken. Al huppelend en fluitend ging ik dan vrolijk de winkel in, maar dat was not done. De hoofdverkoopster draaide zich dan abrupt om en riep op een bitse toon “meisjes horen niet in het openbaar te fluiten!”. “Waarom niet?”, vroeg ik dan heel onschuldig. “Als meisjes fluiten, dan lacht de duivel”, was dan haar antwoord. Mij in totale verwarring achterlatend…….
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.