afbeelding versterkt wereld plaagdierendag

6 juni – Wereld Plaagdierendag | 2e Pinksterdag | Dag van het Kasteel | Nassaudag Breda | Brabantse Oldtimerdag Liempde | VN Russische Taaldag | Herdenking Operation Overlord (D-Day) | Prokkelweek | Internationale Archiefweek | Week van de Digitale Radio | Zero Plastic Week

Wereld Plaagdierendag

De eerste Wereld Plaagdierendag (World Pest Day) vond plaats in 2017. Wereld Plaagdierendag is een initiatief van de Chinese Pest Control Association en mede gesponsord door de Federation of Asian and Oceania Pest Managers’ Association (FAOPMA), de National Pest Management Association (NPMA), en de Confederation of European Pest Management Associations (CEPA). Op de jaarlijks terugkerende Wereld Plaagdierendag wordt onder andere de rol die professionele ongediertebestrijders spelen voor een goede volksgezondheid extra belicht. Ongediertebestrijding is één van de zaken die voor een goede gezondheid garant staan. Wereld Plaagdierendag is de Nederlandse naam voor World Pest Day.

Waarom staat Wereld Plaagdierendag op de agenda?

Wereld Plaagdierendag is een dag die in het leven werd geroepen om ons meer bewust te maken dat plaagdieren bestreden dienen te worden om een goede hygiëne te handhaven. Wij hebben professionele ongediertebestrijders nodig om onze huizen, eigendommen en bedrijven te beschermen tegen de bedreigingen van ongedierte. Enkele voorbeelden van plaagdieren zijn: ratten die de pest kunnen verspreiden, muggen die een verspreider van malaria kunnen zijn en knaagdieren verspreiden bijvoorbeeld virussen.

Voordat je het weet is er een rattenplaag

Als ik aan plaagdieren denk dan denk ik meteen aan ratten. Natuurlijk zijn er veel meer plaagdieren, kan er zelfs een paar opnoemen: muizen, houtwormen, wespen, vliegen en kakkerlakken. Waarom ik dan meteen aan ratten denk? Om de dood eenvoudige reden dat bij mij iets verderop de ratten door het plantsoen lopen. Twee voor de hand liggende redenen liggen hier aan ten grondslag. Ten eerste, een super grote Duitse supermarkt die het zwerfafval, wat haar klanten op de parkeerplaats achterlaat, niet opruimt.  Ten tweede, mensen die te beroerd zijn om hun afval of in de prullenbak te gooien of thuis in de kliko te mieteren. Pardon, ik bedoel deponeren.

Ziekte van Weil

Knaagdieren kunnen dragers zijn van diverse ziektes. Er zijn een aantal ziektes die specifiek door de bruine rat worden veroorzaakt. Hou je vast, je kan besmet worden met: Salmonella, E-coli, Ziekte van Weil, Hantavirus, Tularemie, Rattenbeetkoorts en de Pest. In de grote steden is de kans op een besmetting groter, dan op het platteland. De Ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. Op www.rivm.nl staat heel uitvoerig beschreven hoe je de Ziekte van Weil kunt krijgen. Maar ook wat je kan doen om het te voorkomen en wat de klachten zijn. Om niet te saai te worden zal ik er maar een paar noemen: spierpijn (vooral in de kuiten), hevige hoofdpijn en plotseling hoge koorts (39-40 graden).

Halleluja, het is dringen geblazen op de dagenvanhetjaar kalender

Deel dit bericht