nationale kringloopdag

5 oktober – Nationale Kringloopdag | Dag van Dyslexie | Dag van de Leraar | Dag van de Wilsverklaring | Dag van de Duurzame Mobiliteit | Euro Birdwatch | Zombiedag | Stoma Dag | Museumnacht | Weekend van de Klant | Weekend van de Wetenschap | Week van de Scheidsrechter | Week van het Nederlands | Week van de Veldbiologie

Nationale Kringloopdag

De eerste zaterdag van oktober staat in de agenda genoteerd als Nationale Kringloopdag. Het is dus vandaag feest bij de kringloopwinkels die aangesloten zijn bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. Iedere kringloopwinkel geeft op haar of zijn eigen ludieke wijze invulling aan deze feestelijke dag. Maar één ding staat vast: overal vind je goeie koopjes. Wil je weten welke kringloopwinkels meedoen aan de Nationale Kringloopdag? Klik hier.

Dag van Dyslexie

Toevallig of zo gepland? Op de eerste dag van Week van het Nederlands wordt Dag van de Dyslexie gereorganiseerd. Dag van Dyslexie is een prima initiatief want uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn als je dyslexie hebt en dat je dan vaak denkt aan de dingen die niet goed gaan. Denk positief, vergeet nooit de kansen van dyslexie. Dag van de Dyslexie bestaat uit een DOE programma voor ouders en kind en een DAG programma met nationale en internationale sprekers.

Dag van de Leraar

De World Teachers’ Day, de Dag van de Leraar, is een initiatief van UNESCO en wordt in bijna 90 landen gevierd. Niet allemaal op de zelfde dag trouwens. Doordat de datum een paar keer is veranderd, wordt mondiaal de Dag van de Leraar op verschillende dagen gevierd. Nederland viert Dag van de Leraar op 5 oktober, net zoals in 20 andere landen. Dag van de Leraar is een dag van erkenning en van waardering voor de leraar maar eveneens een dag om stil te staan bij de niet al te goede (rechts)positie van de leraar. UNESCO heeft dit jaar als thema: Jonge leraren: de toekomst van het beroep.

Leraar worden een roeping? Niet voor mij!

Of leraar worden een roeping is weet ik niet, maar dat je van kinderen moet houden en ze iets wilt bijbrengen. Dat zeker wel. Want laten we eerlijk zijn, kinderen zijn kleine monsters, ongeleide projectielen die in sommige gevallen geen “goedemorgen” willen zeggen of je een hand willen geven. Ze halen het bloed onder je nagels vandaan en weten niet wat stil zitten is of luisteren. Ze zijn kleine stuiterballen met een etiketje en een rugzakje. En wat dacht je van de ouderavonden? Assertieve ouders die je over de tafel heen trekken als hun “engeltje” blijft zitten of niet de gewenste schoolkeuze krijgt. Maar laat dit je absoluut niet weerhouden om naar de Pabo te gaan.

Dag van de Wilsverklaring

Organisator van Dag van de Wilsverklaring, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), wil met deze dag mensen bewust maken dat eventuele wensen over het levenseinde op schrift moeten staan en dat je huisarts op de hoogte is. Het is misschien wel een rot idee om hierover na te denken en dat kan de reden zijn dat veel mensen een wilsverklaring maar voor zich uitschuiven.

Maar het niet opstellen en bespreken van een wilsverklaring kan als gevolg hebben dat je wensen rond het levenseinde niet gehoord worden. Een wilsverklaring omvat niet alleen een euthanasieverzoek, er zijn meer soorten wilsverklaringen: behandelverbod, regelen van een volmacht en niet-reanimerenpenning behoren hier ook toe.

Wat staat er nog meer op de (inter)nationale agenda vandaag?

Deel dit bericht