5 mei – Nationale Bevrijdingsdag | Nationale Straatvoetbaldag | Wereld Handhygiënedag | No Pants Day | Internationale dag van de Vroedvrouw | Afrikaanse Werelderfgoeddag

Nationale Bevrijdingsdag

De vlag kan uit! Vandaag vieren we de bevrijding van Nederland. Gisteren was een moment van bezinning en besef dat vrijheid niet vanzelf komt. Dat je voor je vrijheid soms echt moet knokken. Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid met Bevrijdingsfestivals en andere festivals. Ga naar de site van bevrijdingsfestivals.nl voor meer info.

10e “5 mei: Nationale Straatvoetbaldag” 

Vandaag gaan op diverse locaties straatvoetbalteams met elkaar in de slag voor een plekkie in de landelijke finale van de Nationale Straatvoetbalkampioenschappen op 17 juni. Naast het straatvoetbal valt er nog meer te beleven op deze dag. Klik hier voor meer info.

Wereld Handhygiënedag

Op 5 mei 2012 lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de eerste World Hand Hygiene Day, een dag ter promotie van de handhygiëne in zorginstellingen. En sindsdien richt de “SAVE LIVES: Clean Your Hands” WHO-campagne zich op een ander onderwerp. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor antibioticaresistentie; “Fight antibiotic resistance – it’s in your hands”.

Wat wil de WHO zoal bereiken?

  • dat gezondheidswerkers hun handen op het juiste moment schoonmaken
  • patiënten beschermen tegen antibioticaresistentie gerelateerde infecties
  • dat beleidsmakers zich committeren aan programma’s tot betere handhygiëne

No Pants Day 

Het is niet helemaal duidelijk tot hoever deze “traditie” teruggaat, er zijn mensen die de credits aan een groep studenten aan de Universiteit van Texas in Austin (The Knighthood of Buh) geven. Het verhaal gaat dat zij aan het begin van de 21ste eeuw bedachten dat het een humoristische stunt was om aan het einde van het semester medestudenten uit te dagen om op de eerste vrijdag in mei geen broek te dragen. De geboorte van No Pants Day was een feit, het idee achter deze dag is simpel: lol hebben! en het leven voor één dag even wat minder serieus nemen door géén broek, jurk of rok te dragen maar om gewoon eens lekker in je boxershort, onderbroek of string rond te huppelen.

Internationale dag van de Vroedvrouw

Eind jaren tachtig werd het zaadje geplant voor een Internationale Dag van de Vroedvrouw (Vroedman). Bij de International Confederation of Midwives (ICM) kwamen toentertijd geluiden binnen dat er bij de vroedvrouwen behoefte was voor een internationaal erkende dag waarop het werk van hen centraal stond. En zo geschiedde, de eerste Internationale Dag van de Vroedvrouw zag op 5 mei 1992 het licht. En elk jaar komt ICM met een thema die oproept tot nadenken en aanzet tot actie.

Het internationale thema van dit jaar: “Midwives, Mothers and Families: Partners for Life!“.

Afrikaanse Werelderfgoeddag

De 2e editie van de African World Heritage Day is het ideale moment om mensen bewust te maken dat het dringend tijd wordt om het Afrikaanse erfgoed te beschermen. Irina Bokova (directeur-generaal van UNESCO) legt uit dat meer dan 20 Afrikaanse erfgoederen, die op de werelderfgoedlijst staan, het gevaar lopen om compleet te verdwijnen als er niet snel wordt ingegrepen. Deze Internationale Dag kan het startsein zijn voor een betere samenwerking voor het behoud Afrikaanse erfgoederen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.