4 mei – Nationale Dodenherdenking | Star Wars dag | Internationale dag van de Brandweer | Werelddag Tegen Pesten | Internationale Respecteer Kippen-dag | Wereld Wachtwoorddag

Nationale Dodenherdenking

De Dodenherdenking op de Dam maakt ieder jaar een grote indruk op me; de 2 minuten stilte van duizenden mensen op de Dam, het taptoe-signaal, de kranslegging, de toespraken, het zingen van het Wilhelmus. Ik krijg er elk jaar weer kippenvel van.

Wie herdenken we eigenlijk? De officiële tekst waarin staat wie we herdenken op 4 mei, het memorandum, luidt als volgt: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” (Memorandum 2010)

Laten we in stilte de mensen herdenken die hun leven gaven zodat wij in vrijheid kunnen leven!

#maythe4thBeWithYou

De echte fans weten al wat dat betekend, het is Star Wars Day vandaag! Voor de niet fans; in de films van Star Wars wordt vaak de zin “May the Force be with you” als algemene begroeting gebruikt. Die zin is nogal rap omgetoverd tot “May the Fourth be with you.” en daarom vieren we op 4 mei Star Wars Day.

Dus schrik niet als je vandaag op het werk een zwaar hijgende collega in je nek hebt hangen, hij/zij probeert Dart Vader na te doen. En kijk niet raar op als je op straat mensen in een Star Trooper pakkie  ziet vechten met lichtzwaarden.

Internationale dag van de Brandweer

Op International Firefighters’ Day (IFFD) wordt wereldwijd stilgestaan bij het niet altijd ongevaarlijke werk van de brandweerman en -vrouw en bij alle omgekomen brandweerlieden. In Nederland wordt niet veel aandacht aan deze dag geschonken.

Als je denkt dat brandweerlieden alleen maar met hun spuit spelen, vergis je niet. De brandweer doet meer dan alleen het voorkomen en bestrijden van brand. Tot het takenpakket hoort ook: voorlichting en advies over brandveiligheid geven, rampenbestrijding, het redden van mensen en dieren, hulpverlening bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, crisisbeheersing en risicobeheersing.

Blue and red ribbons

De IFFD ribbons (linten) hebben de kleuren blauw en rood. Deze kleuren vertegenwoordigen symbolisch de twee belangrijkste elementen waar brandweerlieden mee te maken hebben. Rood staat voor vuur en Blauw staat voor water. Deze twee kleuren worden internationaal gezien als de kleuren die hulpdiensten vertegenwoordigen. Door het dragen van deze lintjes laat je zien dat je stilstaat bij alle omgekomen brandweerlieden.

Nationale herdenking voor genodigden op 17 juni

In Nederland wordt jaarlijks bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen de nationale herdenking op de derde zaterdag in juni (17-06-2017) gehouden. Tijdens de herdenking wordt stil gestaan bij de moed en daadkracht van de tijdens de uitoefening van het vak omgekomen brandweerlieden.

Wat hebben we nog meer vandaag?

Ik kan vandaag niet bij elke “dag van” stilstaan, hieronder staan de andere. Voor meer informatie klik op de titels.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.