afbeelding versterkt karamel dag

5 april – Wereld Karamel Dag | Nationale Buitenlesdag | Werelddagen Duurzame Energie | Internationale Dag van het Geweten | First Contact Day | Lees een Landkaart Dag | Dag van de Ervaringsdeskundige

Over onderstaande staande dagen ga ik het niet hebben vandaag

Vandaag vertel ik meer over de geschiedenis en over hoe maak je karamel. Leestijd 2,5 minuten.

Wereld Karamel Dag

De eerste vraag die me te binnen schiet op vandaag ( Caramel Day) is: “Wie kwam op het lumineuze idee om suiker te laten kristalliseren tot karamel?” Naar het schijnt bestaat karamel in al haar vormen en gedaantes al enkele eeuwen, echter de exacte oorsprong is niet duidelijk. Er gaan twee versie de ronde. Terwijl sommige het als een puur Amerikaanse uitvinding beschouwen, geloven andere weer dat de Arabieren de eerste waren (rond 1.000 na Chr.) die karamel hebben ontdekt. Volgens de overlevering zouden Arabische haremvrouwen de uitvinders zijn, niet om hun kurat al milh te eten maar om ongewenste haargroei mee te verwijderen. Met een beetje goede wil kun je uit het woord kurat al milh nog het woord karamel destilleren.

Chocolade koning Milton Hershy

Wat smaak en structuur betreft, is het karamelsnoepje wat we nu kennen nauw verwant aan de uit de begin 19e eeuw stammende Britse toffee en butterscotch. Ongeacht de Britse of Franse connectie, de karamel snoep die aan het einde van de negentiende eeuw verscheen was een uniek Amerikaans snoepje bedacht door de latere chocolade koning Milton Hershy. De zachte karamelsnoepjes van de Lancaster Caramel Company werden een heuse hype en veroverde de snoepwereld.

Graaf Caramel

Er gaat een verhaal de ronde dat ene graaf Albufage Caramel uit Nismes (Frankrijk) de credits moet krijgen voor de allereerste beschrijving van het caramel maken proces. Als ik dit een paar dagen eerder had gezegd had je vast gedacht dat ik een 1 april grap maakte. Persoonlijk vind ik het ook moeilijk om dit serieus te nemen maar vond het wel grappig genoeg om het te vermelden.

Hoe maak je karamel?

Karamel kun je maken door suiker (175 gram) en water (40ml) te verhitten in een pannetje met een dikke bodem. Breng al roerend het water met daarin de suiker aan de kook. En nu komt het addertje in het gras: STOP met roeren zodra het water kookt. Hoe donkerder de kleur van, hoe intenser de smaak. Pas wel op want als de karamel té donker is smaakt deze bitter. Is de karamel mooi goubruin van kleur dan haal je de pan van het vuur en zet je de onderkant van de pan in een bak met (ijs)water. Dit heb ik niet van mezelf hoor. Ik heb even gespiekt bij rutgerbakt.nl. Dat is degene die de eerste Omroep-MAX-programma Heel Holland Bakt heeft gewonnen (2013).

Een krokante karamel, bijvoorbeeld het laagje op de crème brûlée, maak je onder de gril. Als je hoe maak ik karamel intikt bij Google krijg je een hele lijst aan websites te zien die je stap voor stap uitleggen hoe je de lekkerste karamel maakt. Succes!

Deel dit bericht