afbeelding versterkt Ontwikkeling en Vrede

6 april – Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede | Wereldtafeltennisdag | Werelddag voor Lichaamsbeweging | Nationale Stoepkrijtdag

Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede

Op 23 augustus 2013 riepen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Verenigde Naties (VN) 6 april uit tot de Internationale Dag van de Sport voor Ontwikkeling en Vrede (IDSDP). Een dag waarop internationale-, regionale-, nationale sportorganisaties stilstaan bij de positieve rol die sport en lichaamsbeweging spelen in onze sameleving en in ons leven. Sport verbroedert en bevordert de vrede. Het kan bijdrage aan meer verdraagzaamheid, onderling respect, begrip, solidariteit en sociale integratie. Sporten is een grondrecht en een krachtig instrument om sociale banden te versterken en duurzame ontwikkeling en vrede te bevorderen, evenals solidariteit en onderling respect.

Hoe vier je Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede?

Deel vandaag op de sociale mediaplatforms een foto of video waarin je laat zien hoe belangrijk sport in je leven is. Heb je geen foto of film? Wees niet getreurd. De organisatoren stellen grafisch social media-items beschikbaar.

Wereldtafeltennisdag

Sinds 2015 wordt op 6 april naast Wereldtafeltennisdag (WTTD) ook de Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede gevierd. WTTD heeft zichzelf neergezet als een symbool van sociale inclusiviteit en de dag waarop we tafeltennis als sport vieren. Dit jaar vinden in 83 landen 205 activiteiten plaats.

WTTD 2022: Pingpongdiplomatie

WTTD 2022 richt zich op Ping Pong Diplomacy en draagt bij aan Sustainable Development Goal 16 van de Verenigde Naties: Vrede, Justitie en Sterke Publieke Diensten. In lijn met de tweejaarlijkse viering van het 50-jarig jubileum van Ping Pong Diplomacy, richt WTTD 2022 zich op het gebruik van tafeltennis voor vredesopbouw en conflictoplossing. WTTD 2022, aangewakkerd door het oorspronkelijke evenement in de Japanse stad Nagoya in 1971, probeert vriendschappen te creëren en bruggen te bouwen tussen conflicterende partijen op zowel staats- als basisniveau. Onder het motto “Vrede op Tafel” wil WTTD 2022 verzoenen, dialogen creëren en overal bruggen bouwen rond tafeltennistafels. Zijn er spanningen tussen verschillende mensen op het werk? Zijn er constante wrijvingen tussen buren in je buurt? De ideale oplossing is een potje ping pong spelen.

Werelddag voor Lichaamsbeweging

Tijdens de 54e Wereldgezondheidsvergadering in 2002 riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 6 april uit tot Werelddag voor Lichaamsbeweging. Het thema van de 54e Wereldgezondheidsvergadering was het bevorderen van bewegen. Als inspiratiebron werd het Agita Mundo-project genoemd; een lang lopend project van het ministerie van Volksgezondheid van São Paulo voor het bevorderen van meer lichaamsbeweging

Het thema van de 54e World Health Assembly had een enorme internationale impact. Dusdanig groot dat de Wereldgezondheidsorganisatie besloot om er een permanent evenement van te maken. Sindsdien staat 6 april bekend als Werelddag voor Lichaamsbeweging. Om deze dag te herdenken, worden wereldwijd verschillende evenementen gehouden.

Move to Live

In de Groene Maand april moedigt het Agita-netwerk iedereen aan om fysiek actief te worden en de strijd aan te gaan tegen zittend gedrag. En daar herinnert het thema Move to Live van de WHO ons ook aan, minder zitten meer bewegen. Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Dus dodelijk. Zeker na twee jaar COVID-19-pandemie is het belangrijk om een meer fysiek actieve levensstijl te leiden.

Nationale Stoepkrijtdag

Een paar jaar geleden geleden, om precies te zijn in 2017, doopte radiomaker Gerard Ekdom de eerste woensdag in april om tot Nationale Stoepkrijtdag. Jong en oud worden op Stoepkrijtdag aangemoedigd om de stoepkrijtjes uit de kast te pakken en creatief aan de slag de te gaan. Daar werd door scholen en kinderopvangorganisaties en meer van dies soort op grote schaal gehoor aangegeven. Gedurende de laatste twee jaar gooide corona roet in het eten. Maar vandaag speelt het weer ook een negatieve rol. Maar 12 graden en regen! Geen ideaal stoepkrijt weer. Dus. Doe jij wel mee? Deel dan jou krijtkunstwerk met de hashtag #stoepkrijtdag2022.

Deel dit bericht